Med lavterskel mener vi at tilbudet skal være lett tilgjengelig. Det stilles ikke krav til rusfrihet og man kan være i aktiv rus når man møter hos feltsykepleier. Man kan komme innom uten timeavtale i Møtestedets åpningstid, utover dette må man ha avtale for å være sikret kontakt.
Om vårt tilbud
Et møte med feltsykepleier er uforpliktende og du kan oppsøke tilbudet med alt av helseproblemer. Vi har et skadereduserende fokus og håper å bidra til mindre smitte og rusrelaterte sykdommer, færre overdoser og infeksjoner. Vi kan i noen tilfeller sette inn tiltak der og da og i andre tilfeller tilby bistand til tannbehandling og følge til fastlege, NAV osv.
Feltsykepleien er bemannet med en sykepleier som har helsepersonells taushetsplikt. Kommuneoverlegen er medisinsk ansvarlig for tilbudet, og er sammen med seksjonsleder i Helse og Omsorg i Kongsberg kommune ansvarlig for oppfølging og kvalitetssikring.
Tilbudet er gratis og vi har taushetsplikt.
- Sprøytebytte.
- Utdeling av kondomer.
- Støttende samtale.
- Samtale og informasjon om helse.
- Vurdering av helsetilstand.
- Enkle tester, som CRP, urinprøver, graviditetstest, sjekke blodtrykk og blodsukker og enkle blodprøver.
- Sårtilsyn/stell.
- Veiledning i trygg injeksjonsteknikk, rushygiene og smittevern.
- Informasjon om rusrelaterte helseproblemer.
Tiltaket skal bidra til en bedret helsetilstand, livssituasjon og livskvalitet for den enkelte rusavhengige, deriblant å redusere risiko for infeksjoner og overdoser.
Feltsykepleien bidrar til å forebygge situasjoner, avlaste det ordinære hjelpeapparatet som for eksempel fastlege, legevakt og kommunehelsetjenesten, i tillegg til å være en kontakt inn i det offentlige hjelpeapparatet når det er behov.
Feltsykepleien er et ledd i kommunens tjenestetilbud for å gi et helhetlig, tilgjengelig, samordnet og individuelt tilpasset tilbud til rusavhengige.
I 2008 inngikk Kirkens Bymisjon et samarbeid med Kongsberg kommune om å etablere seg som en ideell organisasjon i Kongsberg. Feltsykepleien har inngått i dette samarbeidet og har vært finansiert med tilskuddsmidler fra Fylkesmannen, men fra 2018 har Kongsberg kommune lagt inn Feltsykepleien som et fast og varig tiltak i kommunens budsjett, – og handlingsprogram.
Prosessen med utvikling av Feltpleie i Holmestrand startet i 2018. Brukere fikk ta del i utviklingen av Feltpleierommet og bidro blant annet med valg av farge og maling. 8. april 2019 åpnet Feltpleien dørene og det var offisiell åpning 31. august 2019.
Ofte stilte spørsmål
JA! Om vi skal samarbeide med andre instanser kreves det et samtykke fra den enkelte.
Nei, det blir ikke registrert på ditt navn at du benytter deg av sprøytebytte.
Nei, men vi kan bidra til kontakt med de rette instansene.
Nei, alt er gratis.
Nei, det er bare å komme innom når vi har drop in.
Det er i hovedsak for mennesker med rus- og/eller psykiske utfordringer
Nei, hovedsakelig administrer eller oppbevarer ikke feltsykepleien medisiner. I enkelte tilfeller, i samråd med lege, kan feltsykepleier bistå ved behov.