Fra egoist til samaritan 

Etter mange år i fengsel følte Jon Dahl at han måtte prøve å gjøre noe for andre. Resultatet ble en 20 år lang karriere i Kirkens Bymisjon i Drammen.

I Drammen kommer en bil med tilhenger kjørende opp en bratt bakke. Inni sitter sju menn i arbeidsklær.  

– Der kommer gutta boys, sier Jon og smiler.  

De siste 20 årene har Jon Dahl jobbet for Kirkens Bymisjon, men før jul skal han gå av med pensjon. I dag er han med vaktmestertjenesten, et arbeidstiltak drevet av Kirkens Bymisjon i Drammen, ut på oppdrag. Dette tilbud gir mennesker som av ulike grunner har falt utenfor det ordinære arbeidslivet en meningsfull hverdag.  

Han hilser på alle og forklarer dagens gjøremål: Hengeren skal fylles med hageavfall, som deretter skal kjøres til avfallsstasjonen. I tillegg er det hagearbeid som må gjøres, og de skal hente ved.  

Det er ikke ofte Jon er med vaktmestergjengen ut på oppdrag lenger, men innimellom.

Da Jon fylte 50 år, hadde han tilbrakt nesten halve livet i fengsel. Like etter at han ble løslatt i 2006 tok han kontakt med Kirkens Bymisjon og ble frivillig.  

– Det var tilfeldig at jeg kom akkurat hit. Men jeg følte jeg måtte prøve å gjøre noe for andre, etter å ha tenkt på meg selv hele livet.  

Han har et stort overskudd og mye han skal ta igjen. Nå handler alt om andre mennesker, fra han står opp om morgenen til han legger seg om kvelden. Å være til stede for andre.  

– Mange av disse har ikke noe å gå til på dagtid. Noen er uføretrygdet, andre soner med fotlenke, forteller Jon.  

Jon møter Kjell Oddvar utenfor kafeen i Drammen. De har kjent hverandre i 20 år, og kommer fortsatt til å ha kontakt også etter av Jon går av med pensjon.

Etter at Jon har løftet den siste vedsekken opp i hengeren og slått av en prat med en av arbeiderne, kjører han tilbake til Kirkens Bymisjons kafé, midt i hjertet av Drammen sentrum.

Kafeen er base og oppmøtested for flere av Kirkens Bymisjons tilbud i Drammen, men den er også åpen for alle som har behov for et sted å gå til. Her har de fokus på at alle gjestene skal føle seg velkomne og tar seg alltid tid til en prat.

Rundt bordet er vi alle like

Vel tilbake på kafeen venter det varm lunsj til hele arbeidsgjengen. 

Jon er klar på at betydningen av et måltid er så mye mer enn bare å stilte sulten. Like viktig er det å ha noen å dele måltidet med og å være en del av et fellesskap.

– Vi er jo ikke så flinke på å spise når vi er alene. Da gjør vi det i hui og hast. Den sosiale settingen i et måltid er veldig viktig for alle, uansett om man har en tøff dag eller ikke.

Når vi sitter rundt et bord, med kniv og gaffel i hånd, da er vi alle like.

– Spesielt i tiden vi går inn i nå, i en høytid, hvor dette med familie og det sosiale, er så mye mer fremtredende, så er det viktig at vi tar vare på hverandre. At vi kan sette oss ned, se hverandre og ikke minst, spise et måltid sammen.

Publisert i Magasinet BY 04/2025.
Foto: Torstein Ihle