Playstation, falske negler og selvmordstanker

Hos Kirkens Bymisjons tilbud til barn og unge skjuler det seg skjebner og historier som vitner om ensomhet og utenforskap. Og ping-pong.

Klokka har så vidt passert fire på Kirkens Bymisjons aktivitetshus i Drammen. Ganske snart begynner ungdommer fra alle deler av byen å strømme inn – noen i små vennegjenger, andre for seg selv. Felles for alle er at de kommer hit for å treffe jevnaldrende, og at de ikke nødvendigvis har så mange andre steder å gå. For mange er dette også et av få steder der de møter trygge voksenpersoner.

Mange ulike bakgrunner, men felles behov

Johanna Bärhold, prosjektkoordinator i Kirkens Bymisjon Drammen, er på jobb på aktivitetshuset når vi møter henne. Hun forteller at ungdommene som kommer hit har mange ulike bakgrunner:

– Det er ungdom fra over ti ulike skoler som kommer hit, med varierende bakgrunner. Noen kommer via henvisninger fra barneskoler til barnetiltaket vårt, Friminuttet. Så har vi rutine på å få dem hit når de blir for gamle til å være der. Andre er flyktninger fra Ukraina eller andre land. Det er mange ulike grunner til at ungdommene velger å komme hit, sier hun.

Hun merker at behovet er stort, uavhengig av den siste tidens økende pris- og renteøkninger i samfunnet:

– Vanligvis kommer det over 20 ungdommer hit og per nå kan vi ikke ha flere enn 25, rett og slett fordi vi da vil trenge flere ansatte. Uten flere ansatte vil det gå utover muligheten for relasjonsbygging og kvaliteten å ha flere her.

Lakkering av negler var en svært populær aktivitet. Foto: Newslab

Denne kvelden er det to ansatte og to frivillige på jobb i Skattkammeret hos Kirkens Bymisjon. Bärhold legger vekt på hvor viktig den sosiale kontakten her er for mange av ungdommene. Både med voksne og jevnaldrende:– Det er mange som har fått venner her, som ikke hadde det fra før. Mange kommer hit bare for å mingle og henge, og vi tilrettelegger for dette. Ungdommene finner i stor grad på hva de vil gjøre selv, og vi sørger for at det skal være en trygg møteplass.

Vi er det eneste stedet i Drammen som har åpent for ungdommer på fredager, og det finnes ingen slike tilbud i helgene.

Johanna Bärholdt – prosjektkoordinator

Gikk fra å være helt utenfor til å få seg jobb

Bärhold har mange historier fra ungdommene som har vært her, men det er spesielt én jente som har brent seg inn i minnet hennes:

– Det var en jente som vi allerede var kjent med fra barnetiltaket vårt, Friminuttet, og som vi videreførte hit. Hun slet med selvmordstanker, var utenfor sosialt og hadde det generelt kjempevanskelig – spesielt før høytider som jula. Men så kom hun hit hver tirsdag, og valgte å dele mye av dette med oss.

– Hun følte seg trygg til å prate om det hun slet med her. Hun hadde ingen andre å gå til. Men her fikk hun bygge relasjoner og bli kjent med både andre og seg selv, forteller prosjektkoordinatoren.

I dag jenta det bra og har også kommet seg i jobb og på skole.

– Vi har mange som sliter, og vi jobber hardt med integrering og utenforskap. Derfor prater vi også sammen om hvordan vi best kan følge hver enkelt av ungdommene opp, både med frivillige og ansatte.

Johanna Bärhold, prosjektkoordinator ved Skattkammeret Møteplass, Kirkens Bymisjon i Drammen. Foto: Newslab

– Det er ikke så veldig vanlig å dra til steder som dette

Ved to langbord langs åpne, solrike vinduer finner vi en livlig jentegjeng, som har satt flittig i gang med dagens store aktivitet: lakkering av negler.

Bordene er proppfulle av neglelakk, lange, falske negler og annet utstyr. Jentene forteller at dette er noe av det beste med å komme hit:

– At de har sånn aktivitetsbord er veldig gøy. De har det sånn en gang i halvåret, sist gang var i desember, sier «Frida».

Hun har kommet hit i omtrent et år, og begynte fordi hun kjente en som allerede pleide å komme hit. «Eline» har på sin side bare vært her to ganger, og fikk høre om det via en jobbdag sammen med en ansatt ved Skattkammeret.

– Det beste med å komme hit er samholdet og å treffe venner. Det er fint å komme hit så vi slipper å bare henge ute og sånn, sier «Eline».

Hun forteller at noen synes det er litt flaut å fortelle at de drar på ungdomshus, og at man kan bli sett litt ned på om man går dit. Der mange ungdommer finner på ting med foreldre og drar på kino med venner, er det ikke alle som har råd eller ressurser til det.

«Frida» skyter inn:

– Det er ikke så veldig mange som drar til steder som dette, for de har andre ting å drive med. Men vi som drar hit, drar jo også hit for å treffe vennene våre. Vi avtaler ofte å dra hit sammen!

Støtt vårt arbeid

– Veldig teit om tilbudet forsvant

Alle jentene på bordet sier at Skattkammerets møteplass er viktig for dem, spesielt fordi de blir sett og hørt av de voksne:

– De voksne her sitter ikke på telefonen, de er opptatt av å være med. Her bryr de seg og inkluderer oss, sier «Frida».

En annen jente legger til at de opplever de voksne her mest av alt som kompiser, ikke som lærere – selv om de også opplever mye praktisk støtte og læring. For eksempel er det flere som har fått hjelp til å finne sommerjobb, eller har lært praktiske ting som å lage mat eller å bli kjent med nye mennesker.

Biljard er en av mange tilbud som Kirkens Bymisjon tilbyr ungdommene her. Foto: Newslab

Særlig det siste er viktig for mange som kommer hit.

– Det hadde vært veldig teit om dette ble lagt ned, for vi har ikke så mange andre steder å gå. Det er jo her vi møtes med venner og sånn, sier «Eline».

– Det kan også være litt tøft å komme seg på skolen noen ganger, og da er det fint å kunne treffe venner her, skyter en annen inn.

Noen av jentene beskriver også Johanna og flere av de frivillige som veldig viktige for dem:

– Jeg er her så mye jeg kan. Det er kjempeviktig for meg, sier «Ingrid».

Trenger flere frivillige som Siv

Siv Carina Skibrek (26) er en av de frivillige tilstede på Skattkammeret denne kvelden, og har vært her hver tirsdag siden høsten 2021. Til vanlig jobber hun som vekter, men hun synes det er givende å kunne bidra med frivillig arbeid for Kirkens Bymisjon:

– Det gir meg veldig mye livsglede å bli kjent med ungdommene her. Det har rett og slett blitt en sentral del av livet mitt som gir meg mye motivasjon og livsglede, forteller hun.

Siv sier også at hun selv lærer mange nye ting og får utfordret seg selv, både sosialt og gjennom aktiviteter som bordtennis og FIFA. Skjønt, mange av ungdommene er det vanskelig å slå i noen av disse spillene:

– Noen av dem er skikkelig gode i FIFA! Ja, helt uslåelige, sier Siv lattermildt.

Mange av ungdommene danner vennegjenger og kommer til Skattkammeret sammen

Hun forteller at de gjerne skulle hatt flere frivillige. Per nå er det åpen ungdomskveld tirsdag og fredag, og særlig sistnevnte kan det være vanskelig å finne nok frivillige for. Spesielt fordi mange av ungdommene trenger et sted å gå i helgen, når det ikke er mye annet som skjer.

Siv anbefaler andre å stille opp, både fordi det er behov og fordi det kan være veldig givende:

– Det er kjempehyggelig, og jeg har kost meg masse. Vi drar på kino, i parken og planlegger masse ulike aktiviteter. Og du kan se over tid hvor mye dette betyr for mange av ungdommene, sier hun.

– Det er et veldig «fett» tilbud

I andre enden av lokalet, blant spillkonsoller som PlayStation 5, Nintendo Switch og både biljard- og ping pong-bord, sitter det en gruppe gutter.

– Det er veldig fett å komme hit. Kjempehyggelig, sier «Thomas».

Han har kommet til Skattkammeret på tirsdager og fredager siden desember i fjor, og forteller at han ofte ikke har så mye å gjøre om han ikke kan treffe venner her.

– Det kan være veldig vanskelig å finne på ting. Kanskje henger man bare på gata. Det er kjedelig, og kan også være litt vanskelig noen ganger, sier han.

Han forteller at det å bare henge kan være utrygt innimellom. Slåsskamper kan bryte ut, og man kan havne inn i feil miljø. Nettopp derfor er det så viktig at man kan møtes i trygge og veletablerte rammer hos Skattkammeret. For andre gutter er det viktig fordi de ikke har tilgang til spillkonsoller og data hjemme, og derfor kommer hit for å spille med venner. Men viktigst for alle er vennene de får:

– Samholdet og stemningen her er sykt bra. Lærerne er også bra kompiser, de er alltid her for deg, sier «Thomas».

Kirkens Bymisjons Skattkammer finnes over hele landet og er både en gratis utlånssentral for fritidsutstyr, men mange steder også en møteplass for barn og unge som opplever utenforskap. Foto: Newslab

Skulle gjerne også hatt åpent på lørdager

Prosjektkoordinator Bärhold sier at tilbudet i dag fungerer bra, men at de gjerne skulle kunne gjort mer også. For eksempel skulle de veldig gjerne kunnet ha åpent på lørdager, nettopp fordi behovet for aktivisering er størst i helgene:

– Vi er det eneste stedet i Drammen som har åpent for ungdommer på fredager, og det finnes ingen slike tilbud i helgene. Derfor hadde det vært kjempefint å kunne ha åpent også på lørdager, men det er også vanskelig, sier hun.

Hun forklarer at det er veldig vanskelig å finne nok frivillige til å kunne holde åpent flere dager, og at pengene ikke strekker til for å ansette flere – noe de gjerne også vil.

– Aller helst skulle vi jo gjerne kunne ha ansatt flere av de flinke frivillige vi har her. Å få mer midler og ressurser er rett og slett kjempeviktig for tilbudet vi kan gi til ungdommene her.

– Mange som kommer hit får erfaring og sosial mestring de ikke har mulighet til å få noe annet sted, og det rammer særlig ungdom fra ressurssvake familier om vi ikke har nok penger eller voksne til stede. Hvis det ikke er oss, så er det ingen.