Pappa og sønn

Vanlige spørsmål og svar

Det er helt vanlig å lure på masse forskjellig hvis du har fått vite at faren eller moren din skal i fengsel, eller hvis han/hun allerede soner. Her er noen typiske spørsmål mange barn og unge lurer på.

 • Er jeg den eneste som har en mamma eller pappa i fengsel?

  Nei. Hvert år opplever 6000-9000 barn akkurat det samme.

 • Mamma har nettopp blitt satt i varetekt. Hvor lenge er det til vi kan besøke henne?

  Det kan gå noen uker. Først må mamma sende et skjema som dere må fylle ut og sende tilbake. Så sendes skjemaet til politiet. De sjekker om de voksne som skal være med deg på besøket, får lov til det. Når de har sendt svaret sitt tilbake til mamma, og alt er greit, kan dere avtale et besøk. Dersom mamma har brev- og besøksforbud kan det ta lengre tid før du får sett henne. Forbudet må først oppheves, det vil si at det ikke lenger gjelder.

 • Er det min skyld?

  Nei. Det er aldri barns skyld at foreldre kommer i fengsel. Dersom du tenker mye på at det kanskje er din skyld, kan det være lurt at du spør den av foreldrene dine som sitter i fengsel om akkurat det. Så får du høre svaret direkte fra han/henne. Du kan også snakke med oss i chatten om dette.

 • Men jeg maste om å få Playstation dagen før pappa ranet en butikk?

  Alle barn har lov å ønske seg en Playstation – og mase om å få en. Det er ikke det som gjorde at pappa gjorde noe straffbart.

 • Jeg er sint og skuffa. Samtidig synes jeg synd på pappa. Er det vanlig?

  Det er helt vanlig å ha mange forskjellige følelser på én gang når en forelder sitter i fengsel. Noen dager kan én følelse være sterkere enn de andre. Det er også vanlig å ha det ganske greit en dag, for så å ha det skikkelig dårlig dagen etter – du vet, en sånn dag hvor du alle mest bare vil ligge i senga og gråte.

  Her kan du lese om typiske følelser mange barn har.

 • Mamma vil ikke fortelle meg hvorfor pappa er i fengsel. Hvordan får jeg vite det?

  Kanskje du kan spørre pappa selv? Dersom han synes det er vanskelig å forklare, kan han få hjelp av barneansvarlig i fengselet.

 • Hvordan er det i fengsel?

 • Jeg lurer på om pappa satt i fengsel da jeg var liten, men ingen snakker om det. Hvordan kan jeg få svar på det jeg lurer på?

  Dersom du lurer på om faren din har sittet i fengsel, kan du snakke med oss på chatten om hvordan du kan spørre foreldrene dine om dette.

 • Bør vi holde det hemmelig?

  Det er opp til deg hva du vil fortelle til hvem. Noen barn synes det er godt å dele det med noen få venner, andre synes det er greit om hele klassen vet det. Det beste er å snakke med en voksen om hva som er best for deg. Da kan det være lurt å snakke med en voksen som ikke er mamma eller pappa også. Snakk for eksempel med oss i chatten, en lærer eller helsesøster.

 • Hva skjer hvis noen får vite om hemmeligheten vår?

  Dersom du er redd for at noen skal få vite at du har en mamma eller pappa i fengsel, kan det være fint å snakke med oss i chatten om hvordan du har det.

 • Hva skal jeg si til venner?

  Det spørs hvorfor mamma eller pappa sitter i fengsel, hvor åpen du vil være, og hva du selv vet.
  Dersom du lurer på hva du skal si til venner, er det beste tipset å snakke med en voksen som kan hjelpe deg å fortelle det sammen med deg. Dersom vennene dine ikke er så gamle, kan det være fint å sammenligne fengsel med en skammekrok eller en time-out.
  Også kan du jo fortelle at du er like glad i pappaen din, hvis det stemmer. Det er det de gjorde som var galt, ikke dem som person. Selv om noen gjør noe galt, så kan man fremdeles være en like god mamma eller pappa.

 • Mamma vil ikke at jeg skal besøke pappa. Hvordan får jeg fortalt henne at jeg får dårlig samvittighet og dessuten savner han?

  Kanskje er du redd for å såre både mamma og pappa? Men ofte er det vanskelig for foreldrene å vite akkurat hva du tenker og hvordan du har det. Kanskje de ikke har tenkt på at du kan ha dårlig samvittighet eller savne han. Ofte er det egentlig godt for mamma å vite hvordan du har det og hva du tenker på. Da kan det være lettere for mamma å forstå deg. Dette kan du få hjelp til å fortelle til mamma sammen med en voksen du er trygg på. For eksempel en helsesøster, en lærer, en tante eller en venn av familien. Eller du kan også snakke med oss i chatten om hvordan akkurat du kan si dette.

 • Mamma vil ikke kjøre meg til pappa. Kan noen andre hjelpe meg?

  Ja. Kirkens Bymisjon har en følgetjeneste flere steder på Østlandet (LENKE). Det betyr at de kan bli med deg i stedet for mamma. Da må de voksne ta kontakt med Følgetjenesten for å finne ut om dette kan gå for akkurat dere. Det går også an å ordne det så for eksempel en annen voksen i familien din følger deg. Det kan være lurt å spørre mamma eller pappa om de har noen forslag til hvem som kan bli med.

 • Kan jeg ringe pappa?

  Nei, pappa må ringe deg. Hvis han sitter i et høysikkerhetsfengsel kan han ringe i tilsammen 20-40 minutter i løpet av en uke. Det betyr at dersom pappa for eksempel også vil snakke med mamma, farmor og en venn, så blir det mindre tid til å snakke med deg. Innsatte uten barn får bare 20 minutter ringetid per uke.
  I lavsikkerhetsfengsler kan innsatte ringe oftere og snakke lenger, men det er ofte ganske dyrt å ringe.

 • Jeg synes det er vanskelig at pappa er i fengsel, men vil ikke snakke om det til mamma, for hun har det vanskelig selv. Hva bør jeg gjøre?

  I chatten kan du snakke med voksne som kan hjelpe deg, og som har snakket med mange andre barn som har opplevd det samme som du gjør. Du er anonym, så du behøver ikke være redd for å fortelle om hvordan du har det eller spørre om akkurat det du lurer på.

 • Kan jeg komme i fengsel hvis jeg har gjort noe galt?

  Nei. Du kommer ikke fengsel for å ha gjort noe galt. Folk kommer i fengsel fordi de har gjort noe straffbart, det vil si noe som er forbudt etter norsk lov. Den kriminelle lavalderen er 15 år. Å sette barn under 18 år i fengsel er aller siste utvei. Da skal du ha gjort et veldig alvorlig lovbrudd. Det vanligste er at ungdommer får andre typer straff og oppfølging.

 • Kan jeg dra på besøk alene?

  Dersom du er mellom 16-18 år kan du vanligvis besøke en forelder alene. Men det er en del forutsetninger. Sjekk med fengselet hvor moren/faren din sitter.

 • Er det noe jeg ikke får lov til når jeg skal på besøk?

  Det varierer veldig fra fengsel til fengsel. Det lureste er å sjekke med fengselet det gjelder.

  Mer om besøk kan du lese her 

 • Må jeg dra på besøk hvis jeg ikke vil?

  Nei, det er helt frivillig. Det er faktisk du som bestemmer akkurat det.

 • Jeg pleier vanligvis å bli med på besøk, men akkurat neste helg er jeg invitert på overnatting hos noen venner. Hva bør jeg gjøre?

  De fleste foreldre skjønner godt at du synes det er morsommere å dra på overnatting enn å dra på besøk i fengsel. Det er viktig at du som barn prøver å leve et så normalt liv som mulig og har det gøy med vennene dine. Det viktigste for mammaen og pappaen din er at du har det bra.

 • Kan jeg klemme pappa?

  Ja, det kan du. En mamma eller pappa som sitter i fengsel synes nok det er ekstra godt med en klem.

 • Jeg har lyst til å besøke mamma, men hun vil ikke ha besøk. Hvorfor det?

  Noen foreldre vil ikke ha besøk fordi de skammer seg eller de tror at barn ikke har godt av å besøke et fengsel. Barneansvarlige i fengsler og vi i chatten anbefaler voksne å la barn besøke dem i fengsel. Vanligvis er det bedre for et barn å se hvordan forelderen har det i fengsel – og faktisk se mammaen eller pappaen sin – enn å ikke se hverandre i det hele tatt og at barnet kanskje går rundt og er redd og bekymret.

  Her kan du lese om hva to pappaer som sitter i fengsel tenker om å få besøk.

 • Hva slags mat får man i fengsel?

  Helt vanlig mat. Det er fire måltider om dagen: frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Frokost er ofte brødskiver eller frokostblanding/grøt. Til lunsj kan innsatte ofte velge mellom et varmt måltid eller brødskiver, litt avhengig av hvilket fengsel de sitter. Noen steder blir maten servert, andre steder er det felleskjøkken hvor innsatte lager middag sammen eller hver for seg.

  Fun fact: I Drammen fengsel har de pizza til lunsj hver fredag.

  De som sitter i fengsel får lønning hver uke. I fengsler hvor det er fengselsbutikk eller kiosk kan de handle matvarer selv.

 • Vi er muslimer. Må pappa spise svin?

  Nei. Det tas hensyn til både religion og allergier.

 • Hva slags klær har pappa på seg i fengsel?

  I noen fengsler kan han ha på seg sine egne, helt vanlige klær. I andre fengsler har han på seg såkalt anstalttøy. I slike fengsler må han gi betjentene sine egne klær når han først kommer for å sone. Han får låne alt han trenger i forhold til årstid.

  I Ringerike høysikkerhetsfengsel får de for eksempel låne sko (joggesko og slippers), undertøy, hvit t- skjorte, shorts, sokker, joggedress (rød, sort el blå), jakke, stilongs /trøye, lue og votter og så videre.

 • Pappa elsker å trene. Får han gjort det i fengselet?

  Ja. Hver dag har innsatte fritid hvor de kan gjøre hva de vil, som å trene.

  HER (lenke) ser du gymsalen på Ringerike fengsel. Og her ser du boccia-banen på Hof fengsel. Der har de også strandvolleyball-bane.

 • Hva skjer hvis mamma blir syk mens hun soner?

  Fengslene har egne helseavdelinger. Andre steder blir man kjørt til legevakten eller legekontoret i kommunen, eller legen kommer til fengselet. Uansett vil mamma få hjelp til å bli bra.

 • Er det farlig for pappa i fengsel – er de andre innsatte slemme?

  Det er alltid mange fengselsbetjenter på jobb i et fengsel. De passer på at pappaen din og de andre innsatte har det trygt. Hvis noe skjer, kommer de raskt og ordner opp. Dersom en annen innsatt ikke oppfører seg, blir han flyttet til en strengere avdeling. Det er ikke farlig for pappa å være i fengsel.

 • Kan pappa komme i fengsel igjen?

  I fengsel er mange tilbud som skal hjelpe innsatte så de ikke kommer i fengsel igjen. Det er for eksempel tilbud om rusmestring og sinnemestring, man kan ta utdanning og lære nye ting. Men ingen kan love at det ikke vil skje igjen.

 • Råd fra andre barn

  • Vær med vennene dine
  • Ikke isoler deg
  • Spill dataspill hvis du har mange vanskelige tanker i hodet – da tenker du på helt andre ting

Vanlige følelser

Det er vanlig at barn får reaksjoner når en av foreldrene er i fengsel. Her kan du lese litt om de vanligste reaksjonene.

Les mer her