Ønsker du mer informasjon?

Her er en samling anbefalte bøker, filmer og nettsider hvis du har lyst til å finne mer informasjon om hvordan det er å ha en forelder i fengsel eller hvis du lurer på noe rundt det å sitte i fengsel.

Animasjon

Bilde fra «Du velger selv» Foto: Mikrofilm

Du velger selv

Regissør Kajsa Næss

Animert dokumentarfilm om å vokse opp med en pappa i fengsel. Stemmene til barna er ekte og historiene er sanne. Alle barna forteller hvordan det er å ha en pappa i fengsel.

Martine, som du kan lese om her er hun med lyst hår i filmen. 

Radiodokumentar

Det er ikke jeg som skal straffes.

May-Linh og Frida er 13 og 8 år. Begge har en forelder i fengsel som de savner. Selv om de ikke har gjort noe galt blir de straffet fordi foreldrene har brutt loven.

Intervjuer

NRK Super – intervju med Carmen som har en pappa i fengsel.

Hun ble intervjuet i forbindelse med en fotoutstilling

Barnebøker

Det du ikke vet om Vilde

Av Nicolai Houm

Hvem har egentlig lyst til å måtte holde foredrag om sin egen pappa den første dagen på ny skole? Vilde gjør det faktisk gjerne. Men det er fordi det er ganske gøy å fortelle om en pappa som bor i Afrika og redder forlatte tigerunger. Vilde har bare ett problem, eller, bare ett som er skikkelig stort: ikke noe av det hun sier er sant.

Det du ikke vet om Vilde er en historie om å være nesten tretten og usikker og ny i klassen. Det er en historie om gode og dårlige venner, ballett, store drømmer og det å være forelska i den kuleste gutten i klassen. Men det er først og fremst en historie om å ha en pappa som ikke er i Afrika, men et helt annet sted som ingen må få vite om.

Forfatteren intervjuet flere jenter med fedre i fengsel for å forme karakteren Vilde.

Henrik har en hemmelighet

Av Kirsti Hansen Demény

Forfatteren jobber som fengselsbetjent og har skrevet en spennende og morsom bok for 1. -4. klasse. Den passer godt for barn og unge som har foreldre eller andre som står dem nær i fengsel, og også i situasjoner hvor det snakkes om at noen er i fengsel.

Fengselsfuglen

Av Torhild Moen

Oscar er ni år og bor sammen med mamma. Pappa bor alene i en hybel når han ikke er i fengsel. I denne boka forteller Oscar om hvordan det er å ha en pappa som ruser seg og går inn og ut av fengsel, «fengselfugl» kalles det. Dette er en hemmelighet som Oscar og mamma har sammen, men en dag forteller Oscar det til sin beste venn. Snart begynner ryktene å gå og Oscar må fortelle det til klassen.

Boka tar opp problemene barn kan møte ved at de har det annerledes hjemme enn de fleste av klassekameratene. Her blir det tatt tak i problemet. Oscar og mor gjør noe sammen for å løse det på en ryddig og grei måte. Boka har en åpen slutt. 

Pappa sitter i fengsel

Av Elisabeth Omsen

Det er mange pørsmål som dukker opp når barn opplever at en av foreldrene blir arrestert. Hvordan kan den personen de er så glad i, også være «slem»? Hvordan ser egentlig en fengselscelle ut? Hva skjer når man skal besøke pappaen sin der? Er det barnets skyld? Og er det lov å være sint?

I barneboken «Pappa sitter i fengsel», som er basert på en virkelig historie, følger vi Jonas når han besøker faren sin i fengselet. Gjennom tekst og illustrasjoner får leseren et innblikk i hvordan et slikt besøk kan foregå. Boken er skrevet og illustrert utfra et barns ståsted og vise på en god og realistisk måte hvordan en slik annerledes familiesituasjon kan arte seg. Den tar opp både de rent praktiske tingene som foregår ved et fengselsbesøk, men legger også stor vekt på de positive og negative følelsene Jonas har i forhold til situasjonen.

På utsiden – om å være igjen utenfor fengselsmuren

Av Elisabeth Omsen

Elleveårige Thea skriver dagbok om hvordan hun føler det da faren hennes blir arrestert av politiet og dømt til fire år i fengsel.

Boken bygger på virkelige hendelser og barns egne beretninger og erfaringer.

Lisa besøker pappa i fengsel

Informasjonsbrosjyre fra Foreningen for fangers pårørende. Du får den ved å kontakte foreningen.

Ungdomsbøker

Fenglset – en bok om å sitte inne

av Bjørn Arild Ersland

Faktabok om Jon, som fikk en dom på nesten to år. En autentisk beretning om å være fengslet, som ikke spiller på stor dramatikk, men viser en realistisk hverdagssituasjon for en gutt som lengter etter familien, og håper på en framtid utenfor fengselet.

Underveis bidrar jurister, fengselsmyndigheter og andre med konkret faktastoff om strafferett, fengselsrutiner og oppfølging etter at straffen er sonet.

Nettsider

FRI barn og familie, Kirkens Bymisjon: https://kirkensbymisjon.no/fri-barn-og-familie/

Innsattes barn, Kirkens Bymisjon: https://kirkensbymisjon.no/innsattes-barn-oslo/

Barneombudet: http://barneombudet.no/

Kriminalomsorgen: www.kriminalomsorgen.no (spesielt sidene for barn og unge)

Foreningen for Fangers Pårørende (FFP):www.ffp.no

Alarmtelefon for barn og unge: www.116111.no

Myrsnipa Samværssted, Kirkens Bymisjon: https://kirkensbymisjon.no/myrsnipa-samvaerssted/

E-læringsverktøy om vold og overgrep: http://www.jegvilvite.no

Nettsted for barn av rusmisbrukere: www.barweb.no

Barnevernets akuttberedskap på kveldstid og helger: www.barnevernvakten.no

Ung.no- det offentliges infokanal for ungdom – www.ung.no

YouTube

What´s it like having a parent in prison?

Dokumentar fra BBC.

Aobhs (16) pappa har sittet i fengsel i to år. Da hun først fant ut at han skulle i fengsel, var hun redd for å gå ut av huset og følte seg engstelig hele tiden. Etterhvert fikk hun hjelp og nå gleder hun seg til han er ferdig med å sone.

På YouTube ligger 1/3 av dokumentaren (den fulle versjonen er bare tilgjengelig for de som bor i Storbritannia)

Norwegian prison

Filmskaperen Michael Moore besøker Bastøy fengsel. Merk – helt på slutten er det klipp fra et amerikansk fengsel. Det kan være litt skremmende, men sånn er det ikke i norske fengsler.

Har du tips til flere bøker, filmer eller YouTube-dokumentarer?
Si fra til oss på chatten så kan vi oppdatere siden.

Er du en av mange tusen barn og unge som har en mamma eller pappa i fengsel eller hjemmesoning? Da er dette chatten for deg. Her kan du snakke om hva du vil – og være helt anonym.

  • I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
  • Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager klokka 10 -17.

Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.