Vanlige følelser

Det er ikke lett å ha en mamma eller pappa i fengsel. Det er veldig vanlig å ha vondt forskjellige steder i kroppen og slite med mange vanskelige følelser.

Er det lov å være skuffa over foreldrene sine? Hva med å være skikkelig sint på dem?
Det er lov å tenke at det faktisk er deres egen feil at de sitter i fengsel, og tenke: «Hadde pappa ikke gjort noe ulovlig og tenkt litt mer på barna sine, så hadde ikke dette skjedd.» Og samtidig kjenne at du er like glad i pappaen din som før.

Mange barn skammer seg. Du skal liksom ikke ha en pappa i fengsel. «Tenk om jeg blir som han?» «Tenk om andre tror jeg er som mamma?» Sånne tanker er det også mange barn som får.

For andre barn er fengslingen en lettelse: Nå vet de hvor mamma eller pappa er, de vet at de har en seng å sove i og ikke ruser seg.

Barn og unge som har en foreldre i fengsel opplever ofte at det er mange tanker og følelser og greier i hodet, og at kroppen også sier fra.

Her er noen typiske følelser: Vanskelig å sove, konsentrasjonsvansker, lei meg, sint, føler meg må passe på mamma/pappa, bekymringer, skam, skyldfølelse.

Her er noen typiske vondter: Hode- og nakkesmerter, søvnproblemer, dårlig matlyst, magesmerter.

Husk at det er lov å ha gode dager og være glad over andre ting!

Trenger du noen å snakke med om hvordan du har det?
Ta kontakt på chatten!

Er du en av mange tusen barn og unge som har en mamma eller pappa i fengsel eller hjemmesoning? Da er dette chatten for deg. Her kan du snakke om hva du vil – og være helt anonym.

  • I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
  • Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager klokka 10 -17.

Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.

gutt stirrer tankefullt ut i luften
Stillbilde fra filmen om ifengsel.no

Ofte stilte spørsmål

Det er helt vanlig å lure på masse forskjellig hvis du har fått vite at faren eller moren din skal i fengsel, eller hvis han/hun allerede soner.

Les mer her