Besøksrom i et lavsikkerhetsfengsel. Foto: Tonje Walde

Besøk i fengsel

Det er litt spesielt å besøke noen i fengsel. Noen barn synes det er litt skummelt eller ubehagelig, andre synes det er litt spennende. For noen blir det nesten en vane fordi de har vært på besøk så mange ganger.

Hvordan du reagerer kommer helt an på hvordan du er som person, om det er første gang du er på besøk, eller om du har gjort det mange ganger. Hva slags fengsel mamma eller pappa sitter i har ofte også noe å si.

Her er hva mange barn og ungdom lurer på om å besøke noen i fengsel:

Hva er viktigst å huske før jeg drar på besøk?
I høysikkerhetsfengsel får barn vanligvis være på besøk i minst 1 time. 1-3 timer per uke er vanlig. I et lavsikkerhetsfengsel kan du stort sett dra på besøk oftere og bli lengre.

Jeg har mange søsken og vi har alle lyst til å dra på besøk. Hva er lurt å tenke på?
Det kan bli litt trangt på besøksrommet hvis dere er mange. Kanskje kan det være en idé at noen av dere drar den ene uka, og så drar resten neste uke? Da får dere alle litt ekstra tid til å snakke med den som sitter i fengsel.

Mamma har ikke lyst til å være med og besøke pappa. Hva gjør jeg?
Så lenge hun gir tillatelse til at du får dra, har for eksempel Kirkens Bymisjon en følgetjeneste i Østlandsområdet. Alternativt kan kanskje en slektning eller en voksen du kjenner bli med deg?

Hvordan ser det ut i et fengsel?
Det er ganske stor forskjell på et høysikkerhets- og et lavsikkerhetsfengsel. Dessuten varierer det fra fengsel til fengsel.

Hva er den største forskjellen mellom å være på besøk i et høysikkerhetsfengsel og et lavsikkerhetsfengsel?
Det er mye strengere regler i et høysikkerhetsfengsel. Det ser også mer ut som et typisk fengsel siden det har høye murer og det er gitter foran vinduene.

Hvordan er det å være på besøk i et fengsel?
Alle barn og unge er forskjellige og vil oppleve det ulikt.

Her kan du lese om to brødre som har besøkt pappaen sin både et høysikkerhets- og et lavsikkerhetsfengsel.

Hvorfor blir døra til besøksrommet låst?
Siden mange besøksrom ligger i samme gang, låses døra så andre innsatte eller deres besøkende ikke kan komme inn til dere. Det er ikke farlig å være på besøk, men du som er barn skal ikke ha kontakt med andre innsatte eller besøkende. Dersom du vil ut, for eksempel for å gå på do eller kjøpe noe i automaten, er det bare å ringe på klokka, så kommer en betjent og låser opp.

Hva skjer når jeg kommer til fengselet?
Når dere kommer til fengselet, ringer dere på knappen til besøksdøra. Da vil en fengselsbetjent spørre hvem dere er og hvem dere skal besøke. Så slippes dere inn i den såkalte «slusa», sikkerhetsområdet hvor det kontrolleres at dere ikke har med dere noe ulovlig.

Først av alt leverer dere besøkstillatelsen og id-papirer til betjenten. Dersom du for eksempel har med en mobil eller nettbrett, må det legges inn i et skap som låses. Du kan hente tingene dine når dere drar.

Hvis du besøker et høysikkerhetsfengsel, er det litt som å være på en flyplass: Først sendes tingene dine gjennom en skanner, så må du gå gjennom en metalldetektor som ser ut som en slags stor firkant. Metalldetektoren piper hvis du har på deg noe med metall. Det er ikke noe farlig om den piper. Da sjekkes det hvorfor den piper – kanskje har du glemt at du hadde noe i lomma? Noen steder sjekkes du med en håndholdt metalldetektor i stedet for, den ser ut som en stav.

Av og til kan det være at det er en hund i slusa som lukter litt på deg. Hunden er ikke farlig, den er godt trent og skal bare sjekke at folk ikke tar med seg narkotika inn i fengselet.

Når alt dette er gjort, går dere inn i området hvor besøksrommene er. Dere kommer enten på et vanlig besøksrom eller et familierom. Det spørs hvor mange som får besøk akkurat når dere kommer.

mor og barn på vei til fengsel
Stillbilde fra filmen om ifengsel.no

Råd fra andre barn til deg som skal på besøk:

  • Husk mynter til automaten.
  • La mobilen ligge igjen hjemme eller i bilen. Du får ikke lov til å ta den med inn på besøksrommet.
  • Sjekk om du kan ta med egne spill. Hvis det er tv-spill på besøksrommet, så er det kanskje ikke de du liker best å spille. Dessuten mangler en del brettspill brikker. Husk også at det ikke er så mange steder dere kan spille TV-spill.

Har du flere spørsmål om å besøke et fengsel?
Ta kontakt på chatten:

  • I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
  • Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager klokka 10 -17.

Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.

Vi jobber i et fengsel

Det er mange flere enn bare fengselsbetjenter som jobber i et fengsel. Her er syv av dem som har som jobb å passe på og hjelpe de innsatte i Ringerike fengsel.

Les mer her