Hvordan det ser ut i fengsel

Du lurer kanskje på hvordan det ser ut i et fengsel? Vi har vært i både et høysikkerhets- og et lavsikkerhetsfengsel og tatt bilder så du kan de hvordan mamma eller pappa har det.

Celle

Cella er soverommet til den innsatte. Alle innsatte har en seng med madrass, pute og dyne. De kan skifte sengetøy jevnlig, akkurat som hjemme.Vanligvis rydder og vasker man cella selv.

I noen fengsler er det gitter foran vinduet, andre steder ikke. Stort sett er det også en stol og et skrivebord inne på rommet hvor mamma eller pappa kan sitte og lese eller skrive brev. Det er lov å henge opp tegninger og bilder.

I mange fengsler har alle hvert sitt bad med do, vask og dusj. Andre steder må man dele. Noen har også egen tv inne på rommet.

I noen fengsler kalles ikke soverommet celle, men rom.

Fellesrom

Her er et typisk fellesrom. De innsatte har hver sin celle hvor de sover, men om ettermiddagen og kvelden kan de være sammen med andre på fellesrommet. Mange liker å lage mat eller å se på tv når de er der. Eller bare sitte og snakke eller spille et spill.

Et typisk fellesrom med en liten kjøkkenkrok. Foto: Tonje Walde
Her er gangen mellom ulike avdelinger. Det henger et nett mellom etasjene så ikke noe faller ned i hodet på de som går under. Det er bare fengselsbetjentene som sitter i vaktbua som kan åpne opp døra til avdelingene. Foto: Tonje Walde

Slusa

Sikkerhetsområdet du må gjennom når du skal på besøk i et høysikkerhetsfengsel.
Tingene dine sendes gjennom en røntgenmaskin. Har du med deg noe som ikke er lov, for eksempel en mobil, så låses den inn i skapet til høyre. Du får tilbake mobilen når dere drar.
Du må også gå gjennom en metalldetektor lik den som er på flyplasser. Den piper hvis du har på deg noe av metall. Det er ikke farlig, da bare tar du det av deg og går gjennom metalldetektoren en gang til.

Her kan du lese mer om hvordan det er å besøke et fengsel.

Fengselsbutikk

Avhengig av hvor stort fengselet er, har det vanligvis en kiosk eller en butikk. Innsatte kan bruke en blanding av egne penger og penger de tjener i fengselet.
Som du ser på bildet, så er fengselsbutikken på Ringerike fengsel som en helt vanlig, liten butikk. I noen fengsler med høyt sikkerhetsnivå reiser betjenter ut for å handle, og i noen åpne fengsler reiser innsatte selv på nærbutikken.

Fengselsbutikken i Ringerike fengsel har et godt utvalg. Foto: Tonje Walde

Besøksrom

Rommet hvor du møter den som sitter i fengsel. Noen besøksrom er ganske fine og har bøker, tv, spill og leker. Andre besøksrom er ikke like barnevennlige.
Det er stort sett stoler, sofa og et bord i alle rom. I noen fengsler har de familierom, som er litt større.

Fengselsområde

Det er stor forskjell på hvordan det ser ut i et fengsel med høy sikkerhet og i et fengsel med lav sikkerhet. Noen fengsler ser nesten ut som en koselig bondegård, andre fengsler er omringet av en høy mur og ser mer ut som hvordan mange tenker at et fengsel ser ut.

Men selv i et høysikkerhetsfengsel som Ringerike er det både trær og blomster.

Det er fine uteområder i Ringerike høysikkerhetsfengsel. Foto: Tonje Walde

Aktiviteter

Mange innsatte er glad i å trene. I mange fengsler er det treningsrom og eventuelt andre aktivitetsområder. Bilde er fra tidligere Hof fengsel.
I Ringerike fengsel er det en stor idrettshall, treningsapparater ute, basketkurv, fotballbane, sandvolleybane, sykkelløype i terreng og en jobbeløype.
De fleste fengsler har et bibliotek. Der kan de innsatte låne bøker, musikk og filmer/serier. Slik ser biblioteket ut på Ringerike og tidligere Hof fengsel.

Her kan du lese om Øystein, som du ser på det ene bildet. Han har to barn og forteller om hvordan det er å være pappa og sitte i fengsel

Helseavdeling

Alle fengsler har en helseavdeling. På Ringerike jobber det både lege, fysioterapeut, tannlege, psykolog og sykepleiere.

Her blir alle de innsatte godt tatt vare på. Det er både leger og andre fagfolk som passer på. Foto: Tonje Walde

Besøkshus

Noen fengsler har et besøkshus hvor familier kan overnatte sammen med den som sitter i fengsel. Prosessen med å få lov til å bruke besøkshus ta litt tid – huset er for barna og skal være til deres beste.

Uansett er det greit å vite at besøkshuset ser ut som et helt vanlig hus. Besøkshuset på Ringerike har til og med et eget uteområde hvor det er lov å grille.

Her er besøkshuset på Ringerike. Foto: Tonje Walde
Besøkshus
Slik ser det ut i besøkshuset på Ringerike fengsel. Foto: Tonje Walde

Fakta

  • Det er greit å huske på at det du har sett om hvordan det er å være i fengsel på tv eller i tegneserier ikke er hvordan det egentlig er.
  • Flere barn som gruet seg til å besøk mammaen eller pappaen sin i fengsel for første gang, har fortalt etterpå at det ikke var så skummelt likevel. For ingen slo pappa, han hadde på seg vanlige klær, han sov i et eget rom og hadde en god seng, han kan trene og gå på skolen eller jobbe. Og det er trygt.