Når faren til barna dine sitter i fengsel:

– Livet må gå videre selv om han sitter i fengsel.

For fem år siden kom ektemannen til Marianne i fengsel. De hadde to små gutter. Fra å ha et ganske så vanlig liv, ble alt plutselig snudd på hodet.

I begynnelsen ville Marianne holde det hemmelig. Hun sa til og med til sønnene at faren hadde reist til utlandet. Men hun angret raskt og fortalte dem sannheten – at pappaen deres var i fengsel og kom til å sitte der i mange år.

– Det var både tungt og tragisk å måtte fortelle det til barna mine. Jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle si det. For barn er ett år en hel evighet! sier hun.

Viktig at barna ikke tror det er deres feil

I begynnelsen ville hun ikke at sønnene skulle fortelle det til noen, men så tenkte hun at hun ikke kunne være egoist.

– Selv om jeg synes det er vanskelig å dele dette med andre, så er det viktig at barna mine ikke sitter alene med alle disse vanskelige følelsene, forklarer hun.

Det har vært viktig for henne at de snakker åpent om det hjemme, så ikke sønnene tror at det er de som har gjort noe galt eller tror at det er deres feil at pappaen deres er i fengsel.

Deres verden stod også stille

De første årene ville ikke guttene hennes at de skulle dra på ferie. For det ble ikke riktig siden pappa ikke kunne være med. Eldstesønnen ville heller ikke dra på trening siden pappa ikke kunne gjøre det samme. De tok masse hensyn til han som ikke var der.

– Det var som om vår verden også stod stille. Nå har vi bestemt at livet må gå videre selv om han sitter i fengsel. Så nå drar vi på ferie selv om han ikke får blitt med.

Barna gir meg styrke

Tobarnsmoren legger ikke skjul på at opplevelsen har vært tøff.

– Det holdt på å knekke meg. Jeg har vært veldig emosjonell. Det har vært masse følelser – sorg og sinne og mye annet om hverandre.

Samtidig har hun oppdaget nye sider ved seg selv.

Jeg er ikke den klokeste eller den sterkeste, men jeg mestrer!

Motgang skremmer meg ikke så mye som før. Det hjelper å oppsøke folk som er bra for deg og å ikke bry deg om filleting. Jeg er så takknemlig for at jeg har barna mine, de gir meg styrke.

Hun understreker hvor godt det var da hun endelig klarte å spørre om hjelp fra ulike hjelpeapparater, inkludert Kirkens Bymisjon.

– Det var et steg i riktig retning å klare å fortelle hvordan vi har det uten å skamme meg eller tro at jeg må klare dette alene. Mange flere familier som opplever det samme bør spørre om hjelp, råder hun.

* Marianne heter egentlig noe annet, men av hensyn til sønnene er hun anonym.

Trenger du noen å snakke med?
Snakk med oss på chatten:

Er du en av mange tusen barn og unge som har en mamma eller pappa i fengsel eller hjemmesoning? Da er dette chatten for deg. Her kan du snakke om hva du vil – og være helt anonym.

  • I fengsel er en chattetjeneste for barn og unge.
  • Chatten er åpen onsdager og fredager klokka 15 -22. Lørdager kl 10 -17.

Ingen tema eller spørsmål er rare eller feil, og du deler bare det du har lyst til.