MENNESKESYNET – «Ingen er bare det du ser!»
Et fundamentalt trekk ved Kirkens Bymisjons diakonale praksis er et menneskesyn som insisterer på den enkeltes ukrenkelighet og fastholder menneskets verdi uavhengig av kjønn, livssyn, etnisitet, kultur, økonomi, funksjonsnivå, adferd og alder. Det er rett og naturlig at personer med ulik bakgrunn, ulikt faglig utgangspunkt og ulik personlig drivkraft kan oppleve Kirkens Bymisjon som en meningsfull arbeidsplass og et godt sted for å utøve frivillig innsats.
LIVSSYNSÅPENHET – «Rom for alle»
Kirkens Bymisjons diakoni kjennetegnes ved en inkluderende og ‘livssynsåpen’ tilnærming. I alt vårt arbeid, vil vi fremme en kultur preget av samarbeid, støtte og åpenhet. Ønsket om å romme, inkludere og forsone skal gjennomsyre virksomheten. For en kirkelig forankret organisasjon er det viktig å si tydelig ifra at vi vil bidra til et livssynsåpent samfunn. Vi vil gi rom for menneskers tro og livssyn.
RETTIGHETSARBEID – «Avdekke, lindre og påvirke»
Grunnverdier som solidaritet og rettferdighet gjør at Kirkens Bymisjon legger stor vekt på menneskers rettigheter, både internasjonale menneskerettigheter og nasjonale velferdsrettigheter. Oppdraget er å avdekke, lindre og påvirke utviklingstrekk i samfunnet som øker forskjellene mellom rike og fattige, og mellom privilegerte og marginaliserte for å bidra til et mer bærekraftig og rettferdig samfunn.
FAGLIGHET – «Uro og dømmekraft»
Kirkens Bymisjons arbeid skal være basert på en sunn uro og dømmekraft, kunnskap, (tverr-) faglighet og profesjonelt arbeid på alle områder. Profesjonalisering og faglig kompetanse er et selvsagt kjennetegn for kvalitet i vårt arbeid – kombinert med frivillig engasjement som øker vår kapasitet, bringer inn en særskilt kvalitet og gir opplevelse av mening.
LOKAL FORANKRING OG BRUKERMEDVIRKNING – «Ingenting om oss uten oss»
Det lokale behovet er utgangspunktet, og Kirkens Bymisjons nærvær lokalt skaper arenaer for fellesskap og tilhørighet. Dette er grunnleggende verdier for oss. Samtidig har vi som mål at virksomheter, tiltak og prosjekter utvikles ‘nedenfra’ i sin lokale kontekst. Det er avgjørende at personer tiltaket skal gjelde, er i en reell medvirkning og påvirkning i utformingen og utviklingen av tiltaket.
KULTUR OG LITURGI – «Mot til å leve og mot til å tro»
Kirkens Bymisjon har en lang tradisjon for å involvere musikk, kunst og kultur i vårt diakonale arbeid. Kultur og deltakelse er en vesentlig del av hele mennesket, åpner for kulturopplevelser, gir mulighet for utfoldelse og det skaper livsmot, glede og håp. I tillegg har den diakonale praksis og erfaring formet det liturgiske uttrykk.

Hva betyr diakoni i Kirkens Bymisjon?
Ordet diakoni brukes om kirkelige organisasjoners helse- og sosialfaglige arbeid og rettighetsarbeid. Kirkens Bymisjon har lent seg mot Den norske kirkes definisjon av diakoni som lyder slik: “Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Den er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.”
Det som er verdt å merke seg, er formuleringene “vern av skaperverket” og “kamp for rettferdighet”. Definisjonen tydeliggjør den store endringen som har skjedd fra å forstå diakoni først og fremst som veldedighets- og barmhjertighetsarbeid, til å forstå diakoni som en kamp mot undertrykkende strukturer og urett – og et engasjement for bærekraft, økologi og klima.
Vår diakoni kjennetegnes blant annet ved livssynsåpenhet.
Hva betyr det?
Vi er en åpen og inkluderende organisasjon
Gjennom vårt arbeid ønsker vi å virkeliggjøre visjonen vår om at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg, uavhengig av livssituasjon, livssyn eller kulturell bakgrunn.
