Påkobling, ikke avkobling
Har mindfulness effekt ved behandling av rusproblemer? Ja, viser internasjonal forskning. I flere år har metoden derfor vært en del av Kirkens Bymisjons tilbud ved A-senteret.
Ved Kirkens Bymisjon, A-senteret tilbyr vurdering, utredning og behandling til personer med rusproblemer. At rusproblemer som regel er knyttet til manglende følelseshåndtering, gjør mindfulness svært relevant som metode i tillegg til individualterapi. Rus velges ofte som en avkobling fra stress og vanskelige følelser.
– Mange har en tanke om å finne en ny måte å koble av på. Da er jeg raskt ute med å forklare at mindfulness handler om å koble på, ikke av. Det er en kjent bieffekt at man kan erfare mer ro og avspenning, men det er ikke primært målet, sier Carl Peder Ramstad, klinisk sosionom og kursleder i mindfulness ved A-senteret.
Aksept for det vanskelige
– Det vi øver på er å øke den indre aksepten for følelser det kan være vanskelig å forholde seg til. Vi øver også på å erkjenne at stresstriggerne våre i de fleste tilfeller aldri blir borte, men vi kan gjøre noe med vårt forhold til dem. Stresset kan for eksempel være sug. Hvis vi tillater stresset, gir det rom, kan vi erfare at det ebber ut som en bølge. Et velbrukt bilde er at vi ikke kan stoppe bølger, men vi kan lære å surfe på dem, forklarer Ramstad.
– Å akseptere framfor å stadig kjempe mot det ubehagelige, er en ny erfaring for mange. Det er jo litt i strid med hvordan vi er blitt kondisjonert, hvordan vi er blitt fortalt at vi skal løse ting. Folk som har kjempet hele livet, blir ofte forbauset når de erfarer effekten av å ikke kjempe.
Et kurs i mindfulness ved A-senteret består normalt av åtte økter fordelt på en halvtårssesong. Pasientene som velger å delta, rapporterer ofte om økt selvaksept, en styrket evne til selvomsorg, og at de møter situasjoner og mennesker på en måte som oppleves mer hensiktsmessig.
– Stresstriggerne og stressresponsene våre er ofte ganske automatiserte, vi er ikke alltid like bevisste på dem. Å få bedre kontakt med «her og nå» gir oss en tilgang til å vite hva vi faktisk har behov for. Det gir større frihet til å kunne ta et valg, heller enn å reagere vanemessig, sier Ramstad.
Livet er ikke perfekt
Nærværsøvelser foregår ikke nødvendigvis i sittende stilling med monoton musikk på øret, slik mange kanskje forestiller seg og noen kanskje frykter. Øvelsene kan like gjerne utføres i bevegelse, gående, eller også liggende. Alt etter smak og behag.
– Man kan øve på oppmerksomt nærvær i alle situasjoner – i møte med mennesker eller med tannbørsten, for den saks skyld. I alle tilfeller gjør man det med en holdning av vennlighet, nysgjerrighet og åpenhet. Man er åpen for øyeblikket uten å skulle mene så mye om det.
– Å øve på å tilgi står også sentralt i mindfulness, tilføyer Ramstad.
– Det innebærer å ha en form for aksept og vennlighet overfor det faktum at vi mennesker ikke er perfekte, at livet ikke er perfekt. Det perfekte er ikke oppnåelig, og det er ok. Leonard Cohen har en setning han hyppig blir sitert på: «There’s a crack, a crack in everything, that’s how the light gets in.»
Publisert i Magasinet BY 01/2023.