Er du ny i foreldrerollen?
Velkommen til et 3-timers kurs for alle vordende foreldrepar som føder på Ringerike sykehus. Kurset gjennomføres aller helst i andre trisemester.
Dag 1 – minus 120 dager. Når mor er 5 måneder på vei, inviterer vi til Dag 1.
Trådene i hjernen finner sin plass så tidlig som i de to første leveårene. I dette kurset får foreldre gode verktøy allerede før barnet er født, så barnet i magen allerede da lærer og føler kjærlighet; gjennom mors bevegelser og sinnsstemning. Vi fokuserer på forståelsen av dette og viser små, men viktige grep – for å gi hvert enkelt barn den beste starten i livet.
For noen instanser er tidlig synonymt med i barneskolen, hos andre i barnehagen. Men forskning av bl.a. Joachim Haarklou, som dette kurset har fått inspirasjon og faglig veiledning av, viser at det er for sent. Vi må begynne før mor føder. Dag 1 avholdes i andre trisemester av svangerskapet.
Alle vordene foreldre som deltar på kurset blir invitert til et oppfriskningskurs når barnet er åtte måneder. Begge kursene er gratis for alle deltakere.
Dag 1 er et kurs om:
- Viktigheten av tilknytning.
- Betydningen av trygg tilknytning.
- Fokus på kjærlighet.
- Det er ikke et kurs i barneoppdragelse.
- Det er ikke et kurs basert på atferdskorrigerende tenkning.
- Kurset er basert på utviklingspsykologisk teori (biologisk, sosialt og kulturelt).
Det handler om:
- God barndom.
- Hvordan elske et barn.
- Hvordan skape en trygg tilknytning.
- Fokus på det som er bra – ikke problemfokuserende.
- Å gi nybakte foreldre trygghet i foreldrerollen.
Dag 1 er et kort, billedlig og enkelt forklart kurs utarbeidet for alle vordende foreldre.
Allerede under svangerskapet knyttes det bånd mellom mor og det ufødte barnet i magen. Det har betydning hvordan den vordende mor:
- Bor.
- Lever.
- Har det følelsesmessig.
- Har det i forhold til sine nærmeste.
- Steller seg.
- Er kjemisk hormonelt aktivert.
Babyer kan lukte i mors mage og senere huske det de har luktet.
Barnet lærer allerede i mors mage.
Gjennom kurset lærer du som vordene forelder å se ditt barn «hele tiden», å speile barnet i situasjoner som gjør at barnet lærer seg selv å kjenne. At de kan stole på at du som forelder er der – uansett hva som skjer.
Hvem har bidratt til utviklingen av kurset?
Joachim Haarklou, psykologspesialist. Haarklous behandlingstenkning er forankret i utviklingspsykologisk teori og tilknytningsteori, og hans mål er å fremme en trygg tilknytning mellom barn og foreldre. Trygg tilknytning og kjærlighet er det samme. Haarklou har dermed et fokus på å fremme trygg tilknytning gjennom å elske barnet, fremfor å oppdra barnet etter atferdsregulerende prinsipper. Gjennom tilknytningsterapi skal barnet elskes friskt, og «kom til meg når livet blir vanskelig», blir en motpol til atferdsterapiens time-out tenkning.
Han er en erfaren foredragsholder og har holdt mange hundre foredrag om tilknytning og tilknytningsforstyrrelse, samspill med barn, barn og media, barneoppdragelse og grensesetting, barns selvoppfatning, mobbing og barn og stress, i skoler og barnehager.
På Dag 1 kurset har vi foredragsholdere som har erfaringer fra arbeid med barn og ungdom som strever med skader etter oppvekst, manglede tilknytning og oppdragelse.
Foredragsholder og kursansvarlig, Jon Gulbrandsen, har selv vært fosterfar i 17 år. Gjennom arbeidet her har han deltatt på en rekke kurs og foredrag, med bl.a. Joachim Haarklou. Gulbrandsen har også jobbet med barn og unge i flere sammenhenger, sist som leder av Kirkens Bymisjons feriekoloni Camp Killingen. Han har også deltatt i flere konsultasjoner mellom ungdommer og Haarklou, for å selv øke egen kompetanse og kjennskap til hvordan ting henger sammen.
Kurset er faglig forankret og støttet av flere kommunale enheter i Ringerike kommune. Vi har inngått et samarbeid med kommunen, hvor en gruppe med fagpersoner jobber sammen med oss, og bidrar til implementering av kurset for alle vordene foreldre som føder på Ringerike sykehus.
Følg med for oppdaterte datoer.
Ta kontakt for nærmere informasjon og påmelding.