Våre verdier
Egenutviklingsskolen ble opprettet i 2005, og vi har lang historie i å arbeide med mennesker som har levd sine liv i en outsidertilværelse eller i et utenforskap med rus, soning eller med psykiske problemer. Deres erfaring er at de må ta tak i en rekke områder for å komme tilbake til normalsamfunnet. Vi kan kalle det sammensatte livsstilproblemer. Det er disse utfordringene vi tar tak i gjennom Egenutviklingsskolen.
Vår metode
Metoden vi jobber etter er LØFT, løsningsfokusert tilnærming. Det er en strategi for å skape ønskede endringer og bygge konstruktive løsninger i forholdet mellom mennesker, gjennom å styrke folks løsningskompetanse, kvaliteter og kloke grep.
Det sentrale i LØFT er at atferd som gis oppmerksomhet, har en tendens til å gjenta seg. Man er derfor bedre tjent med å konsentrere seg om:
- Det man ønsker, snarere enn det man ikke ønsker.
- Det man vil ha mer av, fremfor det man vil ha mindre av.
- Å finne ut hva mennesker gjør som virker, i stedet for det som ikke virker.
Når man blir klar over hva man gjør som har god effekt og hvilke evner og talenter man tar i bruk for å få dette til blir det mer av slike handlinger og kvaliteter.
Påmelding
PHR – psykisk helse og rus i Drammen kommune, har de siste årene kjøpt 10 faste plasser på Egenutviklingsskolen. Andre kommuner kan også kjøpe plass. En plass på Egenutviklingsskolen koster kr 6.000.
Forelesere med egenerfaring
Egenutviklingsskolen går over tolv undervisningskvelder á tre timer på kveldstid. Foreleserne våre har selv egenerfaring på områdene som tas opp. Blant flere momenter ble deres kompetanse innenfor rusbehandling trukket frem som et av de sterkeste kortene da Høgskolen i Buskerud gjennomførte en ekstern evaluering av skolen.
Motivasjon og mestring
Vi ser det som viktig å dele av egne erfaringer for å få gode samtaler og diskusjon i gruppen, derfor håper vi at også du som deltaker vil dele. Flere av foreleserne har egenerfaring som tidligere rusavhengige eller straffedømte.
Skolen er spesielt tilrettelagt for de med lese- og skrivevansker.
Noen temaer som vil bli berørt gjennom skolen:
- Motivasjon, mestring og gjennomføring.
- Hvordan har rusmisbruket påvirket meg?
- Er jeg et offer eller en aktør i eget liv?
- Fra outsider til et A4-liv.
- Hvilke områder trenger jeg hjelp/støtte til?
- Fra belastning til ressurs.
- Bitterhet.
- Seksualitet.
- Gjeldsproblematikk.
- Angst.
Fellesskap og aktiviteter
Deltakerne på skolen blir koblet på andre aktiviteter som Kirkens Bymisjon driver lokalt, som skigruppe, sykkelgruppe, løpegruppe, bandy, fotball, gå-gruppe og andre treningsgrupper tilpasset de fleste behov. Det viktigste er fellesskap og sosial trening, at du føler at du er del av en gruppe som bryr seg om deg, og at dine behov blir sett og hørt.
Får man utdelt bøker?
Nei.
Må man lese mye?
Nei.
Er det høytlesning?
Nei.
Må man skrive mye?
Nei, men de som ønsker det kan gjøre egne notater.
Hvem kan søke plass?
Mennesker som har tidligere rushistorikk eller soningsbakgrunn. Du trenger ikke høre inn under Drammen kommune – andre kommuner kan også kjøpe plasser hos oss.