Mange som kommer ut fra soning eller rusbehandling kan stå langt fra arbeidsmarkedet. De kan være sosialt ekskludert og ha problemer med å etablere seg i samfunnet på egenhånd.
Vi bistår personer som skal løslates fra fengsel, som er på §12 soning (straff i institusjon) og/eller som har behov for ettervern i rusbehandling.
Dokumentert virkning
Vi vet hvor viktig det er å ha noe å drive med for å kunne bryte med gamle mønstre og ta tilbake en fullverdig plass i samfunnet. Vår arbeidsmetode er utformet etter en idé fra en tidligere innsatt. Vi gir helhetlig og døgnkontinuerlig oppfølging slik at vi på best mulig måte kan møte dine utfordringer.
Fri – rus er et samarbeid mellom mennesker med soningsbakgrunn og fagpersoner. Det bidrar til en unik mulighet for samspill mellom fag og erfaring, og fungerer veldig godt. Resultater viser at 80 % av deltakerne kommer seg i ordinært arbeid, i bolig og med et nytt nettverk.
- Vi snakker med deg før og etter løslatelse om hvordan du vil at livet skal bli.
- Vi tar utgangspunkt i din situasjon og dine behov.
- Vi møter deg den dagen du løslates.
- Vi tilbyr nyttige nettverk.
- Vi setter deg i kontakt med andre relevante tilbud.
Vi har bl.a. en treningsbolig med 3 hybler. Her får løslatte egen hybel med tilgang til bad og kjøkken. I tillegg kan du finne felleskap gjennom andre deltakere, frivillige, tidligere innsatte (veiledere) og våre ansatte.
Etter en tid i treningsbolig eller direkte fra soning, flytter de som klarer seg bra til en pilotleilighet. Vi leier/eier pilotleiligheter som fremleies til deltakeren.
I pilotleiligheten vil du fortsatt motta oppfølging fra veileder, frivillige, kollegaer og ansatte. Dermed får du tid til å jobbe for et varig og godt boforhold med oppfølging og veiledning. Det endelige målet er at du skal kunne kjøpe deg en egen leilighet gjennom Startlåns ordning til kommunen (Husbanken).
Vi tilbyr våre deltakere arbeid og aktiviteter gjennom våre mange tilbud innen arbeidsinkludering. Vår erfaring er at det da blir lettere å integrere seg i det ordinære arbeidslivet.
Vårt hovedmål er at våre deltakere skal bli rehabilitert og få et godt videre liv som lovlydig borgere uten rus og kriminalitet. En annen målsetting er at barna deres skal få en bedre utvikling, slik at ikke den negative utviklingen i familien blir reprodusert og arvet.
Vi har flere konkrete tiltak for at deltakerne skal komme ut i aktivitet eller lønnet arbeid:
- Gjennom egen lavterskel arbeidstrening på våre arbeidstreningsarenaer.
- I tiltak ved attføringsbedriften KB Utvikling og videre ut i ordinært arbeid.
- Med aktører/bedrifter i næringslivet som vi samarbeider med.
Som deltaker hos oss, blir du invitert med på temakvelder, aktivitetskvelder, trening, felles måltider og andre eksterne aktiviteter.
Vi arrangerer mange varierte aktiviteter gjennom året. Det kan være alt fra skigrupper, sykkelgrupper, middager, samarbeid med idrettslag og klubber, turer i skog og mark, løpegrupper, bowling, kino og bandygrupper.
For foreldre som er i soning, prøver vi å tilrettelegge for at de skal kunne opprettholde kontakten med barna. Gjennom bl.a. tilbudene Innsattes barn og Fri – barn og familie tilbyr vi kurs og grupper for innsatte om hvordan ivareta mamma-/papparollen under soning.
Vi legger vekt på det enkelte barns behov, samtidig som foreldrenes integritet og myndighet opprettholdes.
Vi har et stort samarbeid med flere av Kirkens Bymisjons tilbud rundt i landet, i tillegg til statlige og kommunale instanser som f.eks. kriminalomsorgen, kommune, NAV, spesialisthelsetjenesten og politiet. Næringsliv og andre organisasjoner er viktige bidragsytere og samarbeidspartnere, i tillegg til at vi arbeider sammen med tidligere innsatte.
Vi samarbeider også med Egenutviklingsskolen, som tilbyr kurs for deg som har slitt med rusavhengighet der du kan få hjelp med motivasjon og endringsvilje.
Arbeidsinkuldering
Vi driver en rekke tilbud for å hjelpe mennesker ut i arbeid. Det å ha noe å gå til er viktig av mange grunner. For mange er arbeid et alternativ til noe vanskelig. Det kan handle om rus, ensomhet eller andre utfordringer. Gjennom vårt arbeid kan vi bidra arbeidsfellesskap, mestring og inntekt.