Heggeli barnehjem er en del av Kirkens Bymisjons barneverntiltak og har 9 plasser til barn i alderen 6–14 år.
Gjennom våre tre avdelinger gir vi langsiktig og helhetlig omsorg til barn under offentlig omsorg. Alle avdelingene ligger på et tun på Nordstrand i Oslo.
Heggeli barnehjem er godkjent som omsorgsinstitusjon for barn i alderen 6–14 år. Barna har komplekse og sammensatte behov, og de får et hjem preget av forutsigbarhet, trygghet og tilhørighet.
Det miljøterapeutiske arbeidet tilpasses det enkelte barns behov. Barna får omsorg fra trygge voksne med kompetanse på barn med belastende livserfaringer.
Institusjonen er godkjent for plassering etter barnevernloven § 3-2, 5-1, 4-1 og 4-2. Det vil si at barna kan motta hjelpetiltak, stå under omsorg eller være i behov av akutt hjelp fra barnevernstjenesten.
Vårt hovedmål er å gi barna nye og gode relasjonserfaringer med trygge og kompetente voksne slik at de kan nyttiggjøre seg omsorg i for eksempel fosterhjem eller ved tilbakeføring til familien.
Heggeli barnehjem tilbyr et helhetlig og langsiktig omsorgs- og oppvekstmiljø i Oslo. Barna får et differensiert miljøterapeutisk omsorgstilbud hvor personalet jobber i medleverturnus. Barnehjemmet er godkjent som omsorgsinstitusjon, men kan også ta imot barn akutt dersom planen er en lengre plassering.
Barna som kommer til Heggeli barnehjem, får omsorg og hjelp fra kompetente fagpersoner. Vi har god forståelse for hvordan komplekse traumer og omsorgssvikt over tid hindrer god utvikling. Barnets utvikling og behov kartlegges i inntaksfasen og under oppholdet. Kartleggingen brukes både til å tilrettelegge og justere det miljøterapeutiske arbeidet ut fra barnets behov, og til å vurdere barnets videre omsorgsbehov etter oppholdet. Vi samarbeider tett med instanser som BUP, skole, barneverntjenesten og barnets foreldre.
Hverdagen på Heggeli skal være forutsigbar og stabil for barna, og de blir møtt av trygge voksne som har relasjon i fokus. Organiseringen av miljøet brukes aktivt for å understøtte positiv utvikling og endring, og vi har en kunnskapsbasert praksis i arbeidet. Det er til enhver tid kvalifiserte og faglærte ansatte som jobber traumesensitivt på jobb.
En del av vårt miljøterapeutiske arbeid er å hjelpe barna til å få oversikt over livet sitt til nå. Vi samler inn historier fra de var helt små, vi hjelper barna til å se sammenhenger i livet og se sammen med dem på fremtiden. For et barn som kanskje bare husker vonde bruddstykker fra livet sitt, er historier også om de fine tingene viktig for barnets videre utvikling. Vi er opptatte av å være gode i møte med biologisk familie, og strekker oss langt for å skape tillit både hos familien og resten av hjelpeapparatet.
Å etablere trygge rammer og rutiner for barna, er sentralt i arbeidet. De fleste har tidligere levd med mangel av rytme, eller de har levd i en rytme som skaper angst og negative forventninger. Vi jobber med å lage gode, tydelige rutiner på hva som skal skje hver dag, hver helg, hver bursdag, hver jul og så videre. Det miljøterapeutiske arbeidet tilrettelegges for at barna skal trives og oppleve mestring.
Når jeg blir voksen skal jeg jobbe på Heggeli, for jeg vet ganske mye om hva barn trenger når de har det vanskelig.
Tidligere beboer på Heggeli barnehjem
Noen synes kanskje barnehjem høres ut som noe som tilhører fortiden, men det dekkende navnet; et hjem for barn, er noe vi fortsatt har i Norge fordi det finnes barn som over en kortere eller lengre periode trenger nettopp det: Et stabilt hjem med særlig tilpasset omsorg fra trygge voksne, som har kompetanse på barn med belastende livserfaringer.
I de aller fleste situasjoner der det offentlige overtar omsorgen for et barn, er det beste å flytte rett inn i et fosterhjem. Vi er til for de få som ikke klarer det.
Blant de barna som kommer til Heggeli barnehjem har mange av dem gjentatte ganger opplevd brudd og bytte av omsorgspersoner. Barn som har vokst opp under slik mangelfull omsorg vil kunne utvikle komplekse utfordringer, og ha vansker med å nyttiggjøre seg «vanlig» omsorg fra voksne. Disse barna er det vi er til for.
Målet for oss som jobber på Heggeli barnehjem er å:
- Bidra til at hvert enkelt barn kvalifiseres til et verdig og godt liv i familie og samfunn.
- Sikre at hvert enkelt barn tilbys gode omsorgsbetingelser og oppvekstvilkår som er tilrettelagt etter hans/hennes behov.
- Bistå barn inn i, og samarbeide tett med skole og barnehage.
- Bli kjent med og samle informasjon om det enkelte barn med tanke på kartlegging for tilrettelegging av gode tilpassede omsorgstiltak under og etter institusjonsoppholdet.
- Organisere og drive barnehjemmet på en slik måte at det ivaretar beboernes behovsdekning, utviklingsmuligheter og oppdragelse samtidig som det også legges vekt på gode opplevelser.
- Følge opp at barn med behov for tjenester fra PPT, spesialisthelsetjenesten eller andre instanser får tilpasset hjelp fra de tjenester de er i behov av og har krav på.
- Følge opp barn som plasseres videre i andre tiltak, slik at kontinuiteten bevares og relasjoner avvikles på en god måte.
- Jobbe med å stabilisere barn i krise i forkant av videre plasseringer.
- Skape gode samarbeidsforhold med barnas foreldre og øvrige nettverk.
- Utvikle og drive nye tiltak tilpasset barn som faller utenfor de eksisterende tilbud.
Heggeli barnehjem, med sine tre avdelinger, er en del av Kirkens Bymisjons barneverntiltak, som også inkluderer Heggeli familiehjem.
I Kirkens Bymisjon har vi utviklet en spesiell modell for hvordan vi jobber i alle våre barnevernstiltak.
- Vi forsøker å skreddersy den beste barnevernstjenesten for det enkelte barnet.
- I alle våre tiltak tilbyr vi også tett oppfølging, så lenge behovet er der.
Ansatte i alle barnevernstiltakene har tett og jevnlig dialog sammen og er delaktige i prosessene med å skape den beste tjenesten for barnet, om det er gjennom samarbeid og rådgivning i den biologiske familien, å finne det beste familiehjemmet, eller å bygge oppe et trygt tilbud rundt barn som bor i mindre bomiljø på vårt barnehjem.
Vi prøver å bruke hele systemet, slik at det aldri blir slik at et barn «ikke passer inn». På den måten prøver vi å skape noe som er fint både for barnet og familien.
Barnehjemmet vårt drives som en privat barnevernsinstitusjon med ideelt eierskap. Vi fordeler vår drift på tre ulike avdelinger for å kunne gi et differensiert institusjonstilbud for barn og unge:
- Heggeli barnehjem, der opp til fem barn i alder 2–12 år kan bo sammen.
- Heggeli oppvekst, der opp til to barn kan bo alene, med tett oppfølging fra voksne.
- Heggeli Skovheimhuset, der opptil tre barn kan bo i en mindre gruppe med oppfølging fra voksne.
I tillegg utvikler vi stadig nye tilbud for best mulig å kunne møte barnas ulike behov.
Du kan lese mer om våre tre avdelinger her.
På våre avdelinger er vi åtte faste miljøterapeuter, i tillegg til ekstravakter, som jobber døgnturnus i team på to og to.
I tillegg samarbeider vi tett med familiekonsulentene som jobber med familiehjemmene, og som også har avlastning av Heggeli-barn i familiehjem hver tredje helg.
Vi har en svært stabil gruppe ansatte i et yrke som er kjent for høy turnover.
Hos oss kan voksne besøkende som har bodd på Heggeli som barn, fremdeles møte igjen ansatte de kjenner mange år senere.
Kirkens Bymisjon har et verdiutsagn om at ingen er bare det du ser. Det preger også vårt arbeid. Alle som jobber her er opptatte av å strekke oss ekstra i omsorgen for det enkelte barnet. Vårt menneskesyn preger også hvordan vi er sammen som kolleger. De som jobber her, skal kjenne at de har et «stillas» rundt seg sånn at de kan gjøre en best mulig jobb. Derfor har vi blant annet fagmøter hver onsdag, der alle ansatte kan få faglig utvikling.