Bli fosterforeldre
Vi trenger gode, rause voksne som har et ønske om å kunne gjøre en forskjell i livet til et barn eller en ungdom som trenger stabilitet og omsorg.
Barna som bor på Heggeli har gjerne vært gjennom flere plasseringer før de kommer til Heggeli barnehjem. Derfor bruker vi god tid på å finne et egnet fosterhjem, slik at de unngår å bli flyttet igjen. Kanskje er dette ditt hjem?
Her kan du lese litt om hva som kreves av fosterforeldre i et fosterhjem, og hvordan prosessen foregår frem til dere blir oppdragstakere på Heggeli.
Ta kontakt med oss eller fyll ut skjemaet her om du vi vil bli kontaktet for en uforpliktende prat.
Ønsker dere å bli fosterforeldre men lurer på hva som kreves? Her får dere svar på noen av spørsmålene mange har.
Det er mange som lurer på hvilke krav det stilles til å bli fosterforeldre i dag. Må man være perfekte foreldre som aldri krangler, som alltid kommer opp med det rette svaret, som alltid er blide og hyggelige?
Svaret på det er selvfølgelig nei. Men det er dessverre slik at altfor mange norske fosterbarn har blitt flyttet minst 5 ganger fra hjem til hjem. Vi på Heggeli har tatt imot mange av disse barna i vårt system, og ser hvilke konsekvenser det kan få. På Heggeli er vi derfor særlig opptatt av å få til en plassering som fungerer så godt at de skal slippe å måtte flytte igjen. Vi ønsker å jobbe særlig målrettet mot finne det helt riktige hjemmet til hvert eneste av våre fosterbarn.
Myndighetenes formelle krav
Barne- og likestillingsdepartementet har i følge forskrift om fosterhjem (2003) noen krav til fosterhjem, som vi er pålagt å følge:
- Fosterforeldre må ha særlig evne, tid og overskudd til å gi barn et trygt og godt hjem.
- De må ha en stabil livssituasjon, alminnelig god helse og gode samarbeidsevner.
- Økonomi, bolig og sosialt nettverk må være på plass, fordi det er forutsetninger for at barna skal kunne ha muligheter for livsutfoldelse.
- Til sist må du kunne vise til god vandel, og legge frem en politiattest som viser at du ikke er tidligere straffedømt.
Om grunnopplæringen
Grunnopplæringen for deg som vil bli fosterhjem heter Solid.
- Opplæringen består av e-læring, fysiske gruppesamlinger og en vurderingsprosess.
- Det tar vanligvis tre måneder å gjennomføre opplæringen.
Det er Bufetat som inviterer deltakere og gjennomfører opplæringen, men bor du i Oslo kommune, er det Barne- og familieetaten som gjør dette.
Underveis i grunnopplæringen vurderer Bufetat eller Oslo kommune om du er egnet til å påta deg fosterhjemsoppdraget.
Hvis dere er to voksne i hjemmet, må begge delta i opplæringen. Har du hjemmeboende barn, vil de få tilbud om å delta på deler av opplæringen.
Se mer info om Solid her: Opplæring for deg som vil bli fosterhjem | Bufdir
Du forplikter deg ikke til å bli fosterhjem selv om du deltar på grunnopplæringen.
Vi tar gjerne en prat med dere før dere går i gang med denne opplæringen, og vil da også kunne gi dere mer info om hva den omfatter. Ring oss!
Heggelis krav og ønsker
Barna som kommer til Heggeli har opplevd stor grad av omsorgssvikt i sitt unge liv. Derfor har vi noen særskilte krav og ønsker til familiene vi vurderer som fosterhjem hos oss. Det handler om at man har kompetanse på barn og unge enten i kraft av utdanning, arbeid, eller erfaring. Det handler også om at man er sensitiv på et barns behov, og at man klarer å regulere sine egne følelser og reaksjoner i møte med andre.
Det betyr ikke at vi forventer perfekte hjem og ufeilbarlige voksne. Tvert i mot ser vi det som positivt at dere har levd et liv med mange erfaringer. Men vi har gjort oss noen erfaringer på hva som er viktig for at dette skal bli en god opplevelse både for dere som familie, og for fosterbarnet. Det handler blant annet om samarbeidskompetanse, selvinnsikt, det å åpne sitt hjem for mange instanser, forstå barnets atferd og reaksjoner, tåle medgang og motgang, være interessert i veiledning, og det å inngå i et team sammen med oss.
Som fosterforelder kan du utgjøre en forskjell for et barn som trenger deg!
Ta gjerne kontakt med oss om dere er nysgjerrige på det å bli fosterhjem for oss på Heggeli.
Ulike typer fosterhjem
Spesialisert fosterhjem, Kommunalt («vanlig») fosterhjem, Beredskapshjem og Besøkshjem. Hva er egentlig forskjellen på alle de ulike hjemmene?
Dette er den type fosterhjem som Heggeli jobber med, på oppdrag for Bufetat. Dette er et fosterhjem med særskilt kompetanse på barn med omfattende og sammensatte omsorgsbehov, og fungerer som et alternativ til institusjon. Derfor får fosterhjemmet tett oppfølging, opplæring. veiledning individuelt og i gruppe, tilbud om fagdager og fellesskap med andre fosterfamilier, og høy grad av tilgjengelighet hos våre familieveiledere. Er du et spesialisert fosterhjem er du 100% frikjøpt fra annen jobb i hele den periode som oppdraget varer.
Dette er et fosterhjemsoppdrag for den enkelte kommune eller bydel (Oslo). Avtale om oppfølging og godtgjørelse gjøres med kommunen. Oppholdet i fosterhjemmet kan vare over en lengre eller kortere periode. Fosterforelderme er ofte frikjøpte i en avtalt periode, og får i denne perioden permisjon fra sin vanlige jobb for å være hjemme med fosterbarnet. Planen er at man skal kunne gå tilbake til sin ordinære jobb etter hvert. Fosterfamilien kan motta støttende tiltak så som besøkshjem, støttekontakt, veiledning etc, avhengig av barnets behov og problematikk.
I de tilfellene der det er mulig å få til, kan det være en god løsning at familiemedlemmer eller nære personer i barnets nettverk går inn som fosterforeldre. Et nettverksfosterhjem mottar samme form for godtgjørelse og støtteordninger som et vanlig fosterhjem.
I et beredskapshjem tar fosterforeldrene i mot barn og unge som er i en akuttsituasjon. Henvendelsen kan komme på kort varsel og oppdragene kan vare fra noen dager til mange måneder, ofte i påvente av at den videre omsorgssituasjonen for barnet skal bli avklart. Heggeli har ikke beredskapshjem.
Et besøkshjem fungerer som et støttetiltak for familier som har behov for ekstra hjelp med omsorgen for sine barn, eller som et støttetiltak til fosterfamilier for at både barnet og familien skal få regelmessige pauser. Dette kan gjøre at barnet klarer å bo i en familie, og at fosterfamilien får prioritert andre sider ved familielivet så som andre barn i familien eller sin par-relasjon. Flere fosterfamilier tilknyttet Heggeli har besøkshjem til sine fosterbarn.