FuelBox er et samtaleverktøy for barn, unge og voksne som er pårørende til innsatte eller til domfelte som soner straff i samfunnet, og for innsatte.
Lovbrudd og straffegjennomføring preger ofte hele familien. Ved å snakke om det som er vanskelig, kan det være lettere å forstå egne og andres reaksjoner.
Mamma og jeg satt ofte på hvert vårt rom og var lei oss. Det hadde vært så mye bedre for meg om vi kunne være lei oss sammen.
Jente med pappa i fengsel
Samtaleverktøyet er utviklet av Kirkens Bymisjon og For Fangers Pårørende (FFP) i samarbeid med FuelBox AS. Boksen er utviklet med støtte fra Stiftelsen Dam, og vi har fått viktige og nyttige innspill fra pårørende og domfelte underveis i utviklingen.
Boksen består av kort med 173 spørsmål innen 10 ulike kategorier som; «Litt av hvert», «Tanker og følelser», «Tillit og tilhørighet», «Å leve med lovbruddet» og «Møtet med fengsel og hjelpeapparat».
Fuelboxen kan brukes i flere ulike sammenhenger. Kirkens Bymisjon og For Fangers Pårørende (FFP) bruker den i våre grupper for pårørende, i pappagrupper i fengsel og i samtaler med pårørende og innsatte. Pårørende kan benytte samtalevektøyet sammen med andre pårørende i eller utenfor familien, eller i samtaler med den innsatte/domfelte.
Ikke alle spørsmål er tilpasset de aller yngste. Det er utviklet en egen kategori for de yngste som er beregnet for barn fra 6 år. Det er også en egen kategori for par.
Boksen skal sendes til alle landets fengsler, slik at pårørende og innsatte kan bruke den under besøk i fengslene. Boksen kan også benyttes av andre i hjelpeapparatet, av kriminalomsorgen, helsesykepleiere og av andre organisasjoner som møter pårørende eller domfelte gjennom sitt arbeid.
- Trekk et tilfeldig kort fra FuelBox hver deres gang.
- Alle deltakerne i samtalen kan dele sine refleksjoner og svare på spørsmålet før dere går videre.
- Still gjerne oppfølgingsspørsmål til hverandre.
- Man kan velge å ikke svare, eller si så lite man vil.
- Dersom et spørsmål ikke passer for dere kan dere endre på spørsmålstillingen, eller trekke et nytt kort.
- Brukes boksen i forbindelse med besøk i fengselet kan det være lurt å avslutte samtalen i god tid før besøkstiden er slutt, slik at man får rundet av på en god måte før man går fra hverandre.
Ikke alle spørsmål er tilpasset de aller yngste. Det er utviklet en egen kategori for de yngste som er beregnet for barn fra 6 år. Det er også en egen kategori for par.
Om det er temaer som oppleves som vanskelige å snakke om, ta gjerne kontakt med fagpersoner i Kirkens Bymisjon eller For Fangers Pårørende (FFP).
Hvert år er det ca. 10.000 personer som fengsles eller soner en straff i samfunnet. Mellom 6.000 og 9.000 barn opplever hvert år at en av deres foreldre settes i fengsel eller må gjennomføre straff i samfunnet. Det totale antall pårørende er enda høyere. Lovbrudd og domfellelse har ofte store konsekvenser for relasjonene i familien. Mange opplever det som en stor krise, og mange rammes også økonomisk, sosialt og helsemessig.
Både Kirkens Bymisjon og FFP har gjennom vårt arbeid erfart at mange barn, unge, voksne pårørende og innsatte synes det kan være vanskelig å snakke om lovbrudd og straffegjennomføring og de ulike utfordringer som dukker opp i en slik situasjon. Mange opplever at man ønsker å skåne hverandre og synes det er vanskelig å ta opp ulike temaer i samtaler. Med denne erfaringen har vi sett behovet for å utvikle et samtaleverktøy. Fuelboxen skal legge til rette for de gode og viktige samtalene.
Kirkens Bymisjon er en åpen og ideell organisasjon som utfører sosialt arbeid i byer over hele Norge, bl.a. med målgruppen barn og unge i straffegjennomføring, samt deres foreldre.
For Fangers Pårørende (FFP), er en landsdekkende støtte- og interesseorganisasjon for pårørende til innsatte og til domfelte som soner straff i samfunnet.
Dersom du kan ha glede av å benytte fuelboxen i din familie eller i ditt arbeid med pårørende og innsatte, kan du bestille boksen fra FFP. Boksen er gratis, men vi har et begrenset opplag. Vi håper derfor at du som bestiller den kommer til å ta den i bruk, og at resultatet blir viktige og verdifulle samtaler!