«Innsattes barn» samarbeider med fengsler i store deler av Østlandet, og er en del av tilbudet til Myrsnipa Samværssted. Vårt tilbud er gratis for privatpersoner og vi har taushetsplikt.
Dette tilbyr vi:
- Vi disponerer fire leiligheter ved Myrsnipa Samværssted i Oslo. Leilighetene er tilrettelagt for samvær mellom barn og foreldre, og ble pusset opp høsten/vinteren 2021. Ved fremstillinger tilpasser vi leilighetene etter kriminalomsorgens vurderinger. Leilighetene er rømningssikre.
- «Innsattes barn» har gjennom flere år erfart at kvaliteten på samværene øker når de foregår utenfor fengselsmurene, og tilbakemeldingene vi får fra barn og foreldre er utelukkende positive. Det er kriminalomsorgen som beslutter om permisjon eller fremstilling innvilges.
De aller fleste samvær foregår i fengsel. Det kan være utfordrende for mange å få gjennomført disse, og det kan være fint å få bistand fra andre.
Følgetjeneste
- Noen ganger kan det være vanskelig for omsorgspersonen selv å delta på samvær mellom den innsatte og barnet. Da kan det være fint å ha en annen erfaren voksen som kan hjelpe til slik at samværene blir gjennomført på en god og forutsigbar måte.
- Ved behov kan «Innsattes barn» følge barn og unge som har behov for hjelp og støtte under besøk. Dette kan gjøres etter samtaler med barnet/ungdommen og foresatt/omsorgsperson. Vi kan i tillegg utføre oppdrag fra for eksempel barnevernstjenesten. Vi legger vekt på å trygge barn før samvær og bruker tid på å bli kjent med dem før gjennomføring av samvær.
Transporttjeneste
- Ofte kan forelder/omsorgsperson selv delta på samværene, men praktiske, økonomiske og relasjonelle forhold kan gjøre det vanskelig å komme seg til og fra samvær. Vi kan tilby transport til og fra fengselet ved behov. For at «Innsattes barn» skal kunne bidra med transport, er det en forutsetning at barnet skal delta i samværene.
Tilsyn under samvær
- «Innsattes barn» kan etter oppdrag fra barnevernstjenesten og Bufetat (Barne-, ungdoms- og familieetaten) utføre tilsyn under samvær, både i fengsler og i våre leiligheter. Ved behov skrives det rapporter etter samvær.
- Etter avtale med omsorgspersonen og den innsatte kan vi være til stede under samvær for å trygge alle parter. Dette blir i privat regi, og det vil ikke bli skrevet rapporter.
Mange problemstillinger kan oppstå før, under og etter endt soning. Det kan være fint å få hjelp til å snakke om for eksempel utfordringer, forventninger, roller og samarbeid. Ved behov kan «Innsattes barn» gjennomføre samtaler i fengslene.
Barnesamtaler
- «Innsattes barn» er opptatt av å lytte til barnas og ungdommenes stemme. Det er vanlig å ha mange tanker og spørsmål knyttet til den nye situasjonen hvor mamma eller pappa soner eller skal inn å sone. Det kan føles godt å snakke med en voksen som har møtt mange barn og som vet hvordan det kan være å ha en mamma eller pappa i fengsel. Barnesamtaler kan gjennomføres med barnet eller ungdommen alene, eller sammen med forelder/omsorgsperson.
Par- og familiesamtaler
- Familier kan ha behov for ulike typer samtaler både før, under og etter et fengselsopphold. Mange strever med bekymringer og utfordringer knyttet til den vanskelige situasjonen. Det kan være godt å få snakket med noen som har erfaring og kunnskap i forhold til vanlige reaksjoner som kan oppstå i forbindelse med de ulike fasene i et soningsforløp. Samtalene kan variere fra enkeltsamtaler (rådgivende samtaler) til en mer langvarig prosess hvor man møtes over flere ganger.
I parterapitimene møter vi ofte temaer som utfordringer i kommunikasjon, nærhet og seksualitet, rolleavklaring og forventninger. - Mange sliter med følelser som skyld, skam og sinne. Når det oppstår kriser i en familie er ofte kommunikasjonen det første som bryter sammen. Som familieterapeuter er vi opptatt av å få frem alle stemmer og følelser. Sammen kan vi finne frem til andre hensiktsmessige måter å samhandle på.
Rådgivende samtaler
- Familier kan ha ulike behov og noen ganger er det nok å få råd eller veiledning på noe som er vanskelig.
Vi tilbyr kurs/programmer for mammaer og pappaer i fengsel og i friomsorgen. Kursene kan gjennomføres både individuelt og i grupper. Vi har et tett samarbeid med KRUS (Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter).
- Pappaprogrammet er et program utarbeidet av KRUS, og vi har blant annet bidratt til revidering av programmet. Pappaprogrammet bygger i stor grad på anerkjente foreldreveiledningsverktøy som COS-P (Circle of Security-Parenting) og ICDP (International Child Development Programme). Vi har også startet et samarbeid med KRUS for å utarbeide et tilsvarende program for mødre i fengsel, «Mamma fra innsiden»,
med mål om ferdigstillelse i 2025. - Vi kan også tilby programmet Fokus – oppmerksomhet og mestring hvor målsettingen er å jobbe med utfordringer, i forhold til følelsesregulering, uro, impulsivitet og lav selvfølelse.
- Ved behov kan programmene også tilbys omsorgspersoner.
- Bastøy fengsel
- Bredtveit fengsel, forvarings- og sikringsanstalt
- Søndre Vestfold fengsel, avd. Berg
- Drammen fengsel
- Halden fengsel
- Hedmark fengsel, avd. Hamar
- Ila fengsel og forvaringsanstalt
- Indre Østfold fengsel, avd. Eidsberg og Trøgstad
- Kongsvinger fengsel
- Oslo fengsel
- Ravneberget fengsel
- Ringerike fengsel
- Romerike fengsel, avd. Kroksrud og Ullersmo
- Telemark fengsel, avd. Skien
Mer om kurs/programmer
Pappaprogrammet er et program som er utarbeidet av KRUS (Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter) og som er rettet mot domfelte/innsatte fedre som har et ønske om å opprettholde eller bedre relasjonen til sine barn. Målet med programmet er:
- Å støtte fedrene i rollen som foreldre.
- Styrke troen på egne omsorgsferdigheter og opplevelsen av å gjøre noe bra for barnet.
- Skape bevissthet og trygghet om barns reaksjoner og behov, samt betydningen av godt samspill mellom omsorgsgiver og barnet, for å fremme barnets positive utvikling.
- Kunnskap og innsikt i og om betydningen av risiko- og beskyttelsesfaktorer for barns utvikling.
Vi har solid kompetanse i å gjennomføre pappaprogram og har kontinuerlig holdt kurs i ulike fengsler på Østlandet siden 2016. Vi kan gjennomføre pappaprogrammet alene eller sammen med en ansatt i kriminalomsorgen.
«Fokus» er et program som passer for domfelte som sliter med utfordringer når det gjelder følelsesregulering, stressmestring, impulsivitet og lav mestringsfølelse. Programmet er strukturert om faste temaer og er erfaringsbasert.
Målsetting med programmet er:
- Å få økt utbytte av tiltak som iverksettes under soning.
- Få økt kunnskap om å leve i en krevende livssituasjon.
- Utvikle selvinnsikt og evne til selvhjelp.
- Økt evne til å håndtere utfordringer.
- Erfare fysisk og mental avspenning.
- Lære øvelser som er mulig å benytte i hverdagen.
Deltagere i programmet har kommet med tilbakemeldinger på at de; mestrer stressende situasjoner bedre, bruker pust som kontrollknapp, finner bedre ro, opplever mindre angst, økt bevisstgjøring om tanker og følelser, og økt motivasjon for arbeid og skole.
Vi kan bistå fengsler i gjennomføring av Fokus-programmet. Vi kan også tilby programmet til enkeltindivider, både foreldre som soner i -og utenfor fengsel (friomsorgen), og til omsorgspersoner.