Vi hjelper deg til å bli bedre rustet til deltakelse i det norske arbeidslivet, gjennom aktivitet, trening på norsk og aktuelle temakvelder.
«Kvinner i sentrum» er et stort fellesskap av over 200 kvinner fra ulike nasjonaliteter. Vi tilbyr styrkede norskferdigheter; i form av muntlig og skriftlig trening, økt kunnskap om arbeidslivet og det norske samfunnet, temakvelder, tilbud om aktiviteter og lokalkunnskap.
Vårt mål er å være et bidrag til at du selv kan erfare å være en ressurs, både for en selv og andre deltakende kvinner – der igjen; en ressurs i egen familie og i eget nærmiljø.
Som deltaker i «Kvinner i sentrum» kan enda flere ta del i et godt fellesskap, bidra i sitt nærmiljø og bli bevisst egne ressurser og evner. Aktiviteter og innhold har et høyt nivå av brukermedvirkning, og alle har høy innflytelse over vårt tilbud.
Det er flere ressurser involvert i tiltaket; ansatte, frivillige og ulike instruktører – det bidrar til et økt mangfold og et godt faglig innhold.
Gjennom året tilbys det mange ulike aktiviteter, som for eksempel: norsk-kurs, pc-kurs, svømmeopplæring, matlaging, kinokvelder, fotball, yoga, foreldreveiledning (ICDP), sykkelopplæring, håndarbeid og vårt eget kurs, «Ta ordet!». Det er et kurs over fem samlinger á tre timer. Kurset fokuserer på selvhevdelse og trygghet i forsamlinger; dette gjør vi gjennom: pusteteknikker, avspenningsøvelser, intervjutrening og samtaleøvelser.
Ukentlig og gjennom året tilbys det mange ulike aktiviteter, treninger og kurs.
- Språkopplæring: Skriftlig og muntlig trening i norsk. Det vil bli utdelt hjemmelekser mellom hver gang.
- Trening: Fysisk trening på et nivå som passer alle, samt sykkelopplæring, svømmeopplæring, fotballgruppe og kurs i selvforsvar.
- Matlaging: Én torsdag i måneden møtes mat-gruppen. De tilbereder mat i fellesskap og praktiserer norsk.
- Kinokveld: Én torsdag i måneden møtes vi og ser en film sammen.
- Temakvelder: Månedlig inviterer vi til ulike temakvelder, hvor temaene bl.a. kan være: førstehjelp, psykisk helse, kvinners rettigheter, det norske samfunnet, CV og jobbsøk, valg i Norge, frivillighet, seksualitet og helse, tannhelse, barnevern og barns rettigheter, vaksinering, integrering, verdier og brannsikkerhet.
- «Ta ordet!» – et kurs for kvinner.
- Foreldreveiledning (ICDP).
Et kurs i selvhevdelse og trening på å ta ordet i forsamlinger.
Kurset går over 5 ganger á tre timer.
______
Kurset er for kvinner med et annet hjertespråk enn norsk, og som ikke er en aktiv deltaker i arbeidslivet.
På kurset er vi innom flere temaer, men det handler primært om deltakelse i arbeidslivet, deltakelse på foreldremøter, personalmøter og lignende.
Med kurset ønsker vi å redusere utenforskap – inngangsbilletten er språk. Men det handler ikke om å snakke perfekt, men om å gjøre seg forstått, om å våge å vise seg frem. Våge å vise hvem vi er og hva vi står for, ikke hva vi tror andre vil ha eller se. Dette må vi trene på, mange ganger. Trene på å fortelle hva vi mener og står for – og igjen, ikke hva vi tror andre vil høre, se eller ha.
Mange norskfødte kvinner har de samme utfordringene. Så på mange måter er vi i samme båt. Innvandrerkvinner er slik vi ser det, en ressurs i samfunnet, en ressurs som i altfor liten grad har vist seg frem og fått muligheten til å vise seg frem.
Samfunnet går glipp av store ressurser ved at mange står utenfor arbeidslivet. Tenk på hva dere kan, hva dere har erfart, hva dere kan tilføre arbeidslivet, foreningslivet, frivilligheten og alle arenaer hvor det er sosiale nettverk.
Våger du å vise deg frem, vil barna dine våge det samme. Barna dine skal ha de samme mulighetene til utdanning, arbeid og samfunnsliv som andre i samfunnet. Foreldre må gå foran som gode eksempler.
Vi ønsker å lære kvinnene på kurset til å tro på seg selv; å vise verden hvem de er og hva de står for. Kurset, «Ta ordet!», kan være et lite skritt videre på veien.
Hva må til?
- Det er begrensning på maks 20 deltakere pr. kurs.
- Alle deltakere må oppgi fullt navn og alder ved påmelding.
- Hver kurssamling er på tre timer og det er fem samlinger.
- Kursdiplom utdeles kun til deltakere som har deltatt alle ganger.
- Kurset gjennomføres av to kursledere og en kursvert.
- Kurssamlingene er ukentlige.
- Det er ønskelig at alle som deltar installerer appen «WhatsApp».
Det er mulig å kjøpe kurset for andre deltakere. Ta kontakt med oss!
Kvinner i sentrum samarbeider med mange ulike organisasjoner, som bl.a. flere avdelinger i Drammen kommune (Flyktningetjenesten, voksenopplæringen, biblioteket og krisesenteret), Norske Kvinners Sanitetsforening, Forandringshuset, Jasmin Kvinnenettverk, NAV og flere avdelinger i Kirkens Bymisjon Drammen. Tiltaket er finansiert gjennom tilskudd fra arbeids- og velferdsdirektoratet og IMDi.