Vårt samtaletilbud

På Robust snakker vi med barn og ungdom enkeltvis, med foreldre/foresatte alene eller med hele familien sammen. Samtalene våre har vi i Robust sine lokaler i sentrum av Oslo. Du trenger ikke henvisning, du kan ta direkte kontakt, eller få hjelp av noen du stoler på. Du kan komme alene, sammen med familien, med en venn, helsesøster, lærer eller hvem du ønsker.

Vanlige henvendelser

Det er mange ulike grunner til at barn og voksne kontakter oss. Her er noen eksempler:

  • Fatima, 17 år, er i stor konflikt med sin familie. Faren liker ikke måten hun kler og sminker seg på. Han synes at hun ”byr seg fram”, som vestlige jenter.
  • Lisbeth, 7 år, fortalte læreren sin at mor hadde slått henne flere ganger. Læreren ble bekymret og meldte bekymring til barnevernet.
  • Victor, 9 år, er adoptert og har blitt mobbet helt siden 1.klasse. I følge han selv og moren har han fått mange «stygge kommentarer» knyttet til hudfargen sin. I den siste tiden har Victor begynt å «ta igjen» – noe som har resultert i stadige konflikter i skolegården.
  • Robert, 15 år, sender en mail: ”Mamma og pappa skilte seg for kanskje 3 år siden. De krangler mye, og sier stygge ting om hverandre til meg og lillesøsteren min. Jeg synes alt er blitt dumt og har ofte vondt i magen. Lillesøsteren min har begynt å skulke skolen. Hva skal jeg gjøre?”
  • Hilde, 15 år, kom ut av skapet som skeiv for et halvt år siden, strever med egen kjønnsidentitet, synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om dette, føler seg deprimert.
  • Pernilles mamma har psykiske problemer og et stort forbruk av piller og alkohol. Pernille har derfor det siste året flyttet for å bo hos pappa. Pappa er usikker på seg sjøl i oppdragerrollen og trenger noen å drøfte vanskelige valg med.
  • Mor og far hadde en dramatisk skilsmisse for noen år siden og klarer ikke å snakke sammen. Barna, som er ”delt” mellom foreldrene, tar ansvar så godt de kan. Joachim, eldste sønnen, vil flytte til mor, men skjønner ikke hvordan han skal få det til når far ikke vil.
  • Heidi, 20 år, sliter fremdeles med å klare 1. vgs, dette til tross for at hun fram til 10 klasse likte seg godt skolen og var en av de beste i klassen.
  • Ferdinand, 10 år, blir av foreldrene beskrevet som «ekstremt emosjonell» og han sliter med et «ekstremt sinne mot lekser». På skolen og ellers føler han et stort ansvar for at andre skal ha det bra. Nylig har han hyperventilert på skolen og besvimt. Hjemme er det stadig konfliktfylt og foreldrene vet ikke hvordan de skal hjelpe ham.

(Alle eksempler er anonymisert.)