8. april 2015 beklaget statsminister Erna Solberg på vegne av den norske regjeringen den rasistiske ekskluderingspolitikken som ble ført ovenfor norske romer i ti-årene før og etter andre verdenskrig. Romano kher er en del av den statlige oppreisningen. Det har vært en lang reise fra etterkrigstiden med «Sigøynerparagraf» til offentlig unnskyldning og opprettelsen av Romano Kher i 2017.

Tidlig historie

Romer som står i kø utenfor en høy mur.
Historisk foto fra andre verdenskrig. Romer i konsentrasjonsleir.

Romer i krig

Mennesker i klynger utenfor telt.
Lillehammer 1955. Sigøynerleieren på Vingnes. Tre av de fire familiene som bor i leiren har fått beskjed om å forlate landet i løpet av 10 dager. På campingplassen Stampesletta ved Lillehammer var det ikke plass for sigøynere og nordmenn samtidig.
Romer som camper på en asfalttomt
Rundt hundre «sigøynere» kom til Oslo våren 1968. De ble tildelt plass på Gassverktomta i Oslo øst.
Folk som ser på romske barn som leker gjennom et gjerde
Oslo, juni 1968. Hver dag kommer det folk til Gassverktomta for å se på «sigøynerne».

Nyere historie

En folkemegde som vinker til et gammelt tog
Følget på 65 statsløse «sigøynere», som kom til Norge fra Finland uten innreisetillatelse, ble utvist og transportert ut av landet med politieskorte. Bilene deres var i så dårlig stand at følget ble fraktet med et spesialtog fra NSB fra Fauske til Kristiansand.
En folkemengde som demonstrerer mot deporteringen av romer
I Oslo var demonstranter møtt frem da toget som deporterte statsløse «sigøynere» passerte Rådhusplassen tidlig om morgenen, men et stort antall politifolk fikk ryddet sporet.
Lærer sammen med elever foran et skoleskilt
Oslo 1969. Lærer Unn Jørstad tok initiativ til å opprette en egen skole for «sigøynerbarn» i Oslo, der de fikk undervisning, mat, klær og stell. Her er hun sammen med noen av elevene.
En mann utenfor en campingvogn på asfalt, han holder en fiolin, det er en hund i bakgrunnen.
Oslo 1971. Franz Josef Czardas utenfor sin campingvogn på Gassverktomta i Oslo. Han var en fremragende fiolinspiller. Nå er han ødelagt av revmatisme.

Mangfold av romer i Norge i dag

I Norge er det kun norske romer som har status som nasjonal minoritet og når vi snakker om romer er det gjerne den gruppen flest kjenner til. Likevel er det viktig å vite at det i Norge finnes et mangfold av romske personer og grupper.

De største gruppene vi vet om er romer fra Romania, flyktninger fra det tidligere Jugoslavia og Slovakia, og etterkommere av disse. Mange av disse er norske statsborgere på lik linje med norske romer.

Tilreisende romer fra Romania
I Norge befinner det seg til enhver tid flere tusen såkalt tilreisende romer. Det vil si at de oppholder seg i Norge deler av året, og i sine hjemland deler av året. Det store flertallet som kommer fra Romania, men noen er også fra andre land på Balkan og Øst-Europa. Tilreisende romer begynte for alvor å komme til Norge etter at Romania fikk medlemskap i EU i 2007. I Romania utsettes romer for omfattende diskriminering og marginalisering. Hovedgrunnen for at så mange reiser ut fra landet på jakt etter et bedre liv er arbeidsløshet og dyp fattigdom. De fleste etterlater seg familie i hjemlandet som de forsørger med inntektene de får i Norge. Mange sparer penger til å bygge eller reparere en bolig, eller til medisinske problemer.

Tilreisende romer har ofte blitt gjenstand for negative holdninger i media og den offentlige debatten. I mange kommuner har tilreisende romer blitt jagd rundt og ofte fratatt sine eiendeler i opprydningsaksjoner. De fleste tilreisende i Norge livnærer seg for det meste av tigging, flaskesamling, gatesalg, gatemusikk eller kortere arbeidsoppdrag.

Det tidligere Jugoslavia
Krigene i det tidligere Jugoslavia, særlig Bosnia (1992-95), drev mange mennesker på flukt. En del av dem som kom til Norge i disse årene har tilhørighet til rom-minoriteten. De fleste av dem snakker dialektene arli eller gurbeti. Vi vet ikke så mye om denne gruppen, fordi de færreste lever åpent som romer i Norge. De kaller seg rett og slett bosniere, serbere eller albanere. Romer ble gjenstand for brutal undertrykkelse under Jugoslavia-krigene. De ble ofte beskyldt for å være spioner eller på andre måter stå i ledtog med fienden.

Slovakia
De siste 20 årene har mange romer med bakgrunn fra Slovakia giftet seg inn i den norske nasjonale romminoriteten. De fleste av disse flyktet fra Tsjekkoslovakia til Sverige, først og fremst Skåne, fra slutten av 1960-tallet. Denne gruppa er også valakiske romer, det vil si at de også har en historisk tilknytning til området som i dag betegnes som Romania. Selv om romene fra Slovakia også har romanes som sitt morsmål, snakker de en litt annen dialekt enn den som praktiseres av familiene med langvarig tilknytning til Norge.

Et romsk ektepar sitter inne i en campingvogn og snakker sammen
Lille julaften 1955 tok barnevernet Marias barn fra henne mot hennes vilje. Ektemannen, Frans Josef Czardas, kjempet i mot men tapte kampen. Det ble en sterk artikkel i bladet »Aktuell» og mange husker fremdeles de dramatiske fotografiene som illustrerte teksten.
En romsk kvinne i langt skjørt danser utenfor en campingvogn
Barna som Maria ble fratatt i 1955 ble senere gjenforenet med familien sin. 20 år senere gir de foreldrene de beste skussmål. Her tar Maria en liten dans utenfor campingvognen.