Språk gjennom arbeid kjennetegnes av ressurser, tid, romslighet, nettverk, muligheter, tilhørighet og identitet i et nytt land.
Om vårt arbeid
Vi gir den enkelte muligheter til å bruke og utvikle språket i et raust og inkluderende miljø, hvor det er rom og tid til å overvinne språklige, sosiale, faglige og kulturelle barrierer.
Vår Aktivitetskafé i Drammen er base og oppmøtested den enkelte arbeidsdag. Kafeen kjennetegnes i stor grad av evnen til å ta høyde for den enkeltes livssituasjon og å være et sosialt møtepunkt for mennesker – uavhengig av bakgrunn, etnisitet, livssyn, fortid og eventuelle utfordringer.
Relasjonsbygging og menneskemøter er grunnlaget for alt vi gjør – alle som kommer hit blir sett og møtt for den de er.
Språk gjennom arbeid er et prekvalifiserende tiltak for innvandrere og flykninger som står langt fra arbeidslivet og andre ordinære samfunnsarenaer. Deltakerne får tilrettelagt språktrening på ulike arbeidsarenaer; vaktmestertjeneste, bruktbutikk og kjøkken/kafé/kantine i vår aktivitetskafé. Vi tilbyr deltakelse på felles aktiviteter gjennom Aktiv fritid, nettverksbygging og individuell veiledning.
Gjennom tiden i tiltaket skal deltakerne erfare fellesskap og sosial inkludering, oppleve personlig mestring, samhandling og samskaping med andre gjennom styrking av egne kommunikasjons- og språkferdigheter.
Hensikten med tiltaket er å istandsette personer med lave språk- og kommunikasjonsferdigheter til deltakelse i andre arbeidsrettede tiltak, med mål om ordinær jobb.
- Styrking av arbeidsrettede språk- og kommunikasjonsferdigheter på ulike arbeidsarenaer.
- Veiledning knyttet til arbeidslivskutymer, herunder kulturkoder, forskjeller og utfordringer knyttet til roller, kjønn, familie og samfunn.
- Trene arbeidsferdigheter, utprøve ulike arbeidsoppgaver, samt tilby grunnleggende kartlegging av tilretteleggings- og kompetansebehov.
- Styrking og utvikling av den enkeltes personlige nettverk.
- Opplevelse av inkludering i arbeidsmiljø og fritidsfellesskap, samt tilhørighet til lokalmiljø.
- Styrke den enkeltes handlekraft og evne til selvstendig problemløsing og livsmestring.
Alle deltakerne følger en personlig plan som evalurers fortløpende sammen med prosjektkoordinator. Etter endt gjennomføring utvikles en skriftlig rapport med vurdering og forslag til videre plan. Ved avslutning skal deltakerne være i stand til å videreføres til arbeidsrettet tiltak, ordinært arbeid eller utdanning.
Flyktninger og innvandrere mellom 18–60 år, gjerne med store språklige utfordringer og som har behov for alternative læringsarenaer og individuelt tilpasset, praktisk norskopplæring. Tiltaket er primært tilpasset deltakere med språknivå A1 eller lavere, analfabeter og personer uten skolebakgrunn.
Sentralt i tiltaket er et 10-ukers livsmestringskurs som har fokus på den enkelte deltakers identitet og selvforståelse. Kurset er utviklet av integrativ terapeut, Marit Eikstad, og ledes i dag av prosjektkoordinator.
Våre deltakere har hatt meget godt utbytte av tiltaket. De opplever det som språklig utviklende, personlig meningsfylt og sosialt inkluderende. Deltakerne opplever å bli sett og tatt på alvor gjennom individuelt tilrettelagte arbeidsoppgaver og opplæringsløp.
Valdis-Iren Pedersen, Drammen Voksenopplæring
Gjennomføringen
Vi har til enhver tid kapasitet til 7 individuelle deltakere. Væretiden er 6 måneder, med muligheter for 3+3 måneders forlenging ved behov og i samråd med bestiller.
Deltakerne formidles fra NAV i Drammen og Flyktningtjenesten, og omfatter mennesker som har gjennomført introduksjonsprogrammet, som har vært i Norge over flere år uten mulighet til å lære og praktisere norsk, eller som av andre grunner har behov for grunnleggende og prekvalifiserende språkopplæring.
Ved avslutning skal den enkelte være i stand til videreføring til arbeidsrettet tiltak, ordinært arbeid eller utdannelse.
Tiltaket inneholder:
- Tett bistand og oppfølging.
- Kartlegging og tilrettelegging.
- Muntlig språk- og kommunikasjonstrening i et inkluderende og mangfoldig miljø.
- Arbeidstrening og opplæring.
- Deltakelse i fellesaktiviteter, også på ettermiddager og i helger.
- Nettverksbygging.
- Individuell veiledning.
- Personlig plan, evaluering og sluttrapport.
Gjennom tiltaket får den enkelte mulighet til å bruke og utvikle språket i et raust og inkluderende miljø, hvor det er tid og rom til å overvinne språklige, sosiale, faglige og kulturelle barrierer.
Språk gjennom arbeid tilbyr en praktisk tilnærming til språkopplæring på en felles sosial arena hvor alt arbeid, og alle aktiviteter foregår på norsk.
Alle våre interne arbeidsarenaer ledes av arbeidsledere med relevant fagkompetanse. Deltakerne jobber sammen med ansatte, frivillige og meddeltakere.
Hver deltaker får sin egen opplæringsplan som evalueres sammen med prosjektleder og arbeidsleder. Deltakerne får tilbud om å jobbe på flere arenaer etter ønske og opplæringsbehov:
- Vaktmestertjenesten: Opplæring i håndverks- og driftsoppgaver.
- Bruktbutikken: Opplæring i vareplassering, salg og service.
- Kjøkken/kafé/kantine: Opplæring i HMS, matlaging, servering og IK-mat.
Deltakere som er klare for ekstern arbeidstrening eller å søke ordinær jobb, får oppfølging av jobbkonsulent som kjenner det lokale arbeidsmarkedet, og som har en portefølje med samarbeidsbedrifter.
Den enkelte får også bistand til å utarbeide CV, søknad og intervjutrening.
- To felles måltider hver dag.
- Utflukter, turer og aktiviteter.
- Trening med instruktør i eget treningsrom.
- Kurs og rollespill som øker samspillet mellom deltakere på tvers av tiltak.
- Én gang i uken får vi besøk av frivillige språkvenner som tilrettelegger for samtaler på norsk, samt underviser, bistår og støtter i norskopplæringen.
- Morsmålsvenner er frivillige med fremmedkulturell bakgrunn som snakker deltakernes morsmål. De bistår deltakerne med å tolke og oversette ord, begreper og tekster fra norsk til morsmål. Morsmålsvennene deltar jevnlig i aktiviteter og kobles sammen med deltakerne når de har behov for bistand på eget morsmål.
Jeg liker godt tiltakets kombinasjon av praktisk læring, arbeidstrening og arbeidsrettet norskopplæring. Prosjektleder deler felles visjon for deltakerne og legger til rette for et veldig godt samarbeid med NAV. Dette skaper et fleksibelt og tilpasningsdyktig opplegg for hver enkelt deltaker.
Linn Mari Fosbæk, NAV Drammen