Om oss

Kirkens Bymisjon er en åpen og inkluderende ideell organisasjon. Vi jobber for at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg.

Vi er stolte av:

2400

ansatte

4000

frivillige

50

byer og tettsteder

Frivillige og gjester i samtale

En ideell, diakonal organisasjon

Kirkens Bymisjon er en ideell, diakonal organisasjon. Vi jobber for å oppnå rettferdighet og likeverd, og inkluderende fellesskap. Vi har en kirkelig forankring, og verdier som å verne om skaperverket, livssynsåpenhet, og troen på menneskets muligheter ligger til grunn for vårt arbeid. Vårt oppdrag er å avdekke urett, lindre nød og påvirke årsakene til at nøden og uretten oppstår. Arbeidet vårt tar utgangspunkt i et kristent humanistisk menneskesyn som anerkjenner alle menneskers likeverd – at alle har en ukrenkelig verdi.

Vårt oppdrag er å:

Avdekke urett

Vi avdekker og synliggjør urett og mangel på rettigheter.

Lindre nød

Gjennom våre tilbud bidrar vi med støtte og solidarisk omsorg og å lindre nød.

Påvirke årsakene til urett og nød


Vi driver politisk påvirkning ved å ansvarliggjøre de som har makt til å endre skjevhetene.

Ung gutt utendørs

Ingen er bare det du ser

Gjennom vårt arbeid ønsker vi å virkeliggjøre vår visjon om at alle mennesker skal erfare respekt, rettferdighet og omsorg. I en tid med økende forskjeller, marginalisering og diskriminering vil vi fremme tanken om likeverd og utrettelig bekrefte menneskets verdighet.

Vårt slagord ‘Ingen er bare det du ser’ rommer et menneskesyn som insisterer på den enkeltes ukrenkelighet og fastholder menneskets verdi uavhengig av kjønn, livssyn, etnisitet, kultur, økonomi, funksjonsnivå, adferd og alder.

Vårt navn ‘Kirkens Bymisjon’ – hvordan forstår vi det?

Kirkens

Beskriver vår diakonale identitet og kirkelige forankring.

By-

Beskriver konteksten vi arbeider og befinner oss i.

misjon


Beskriver oppdraget vi utfører og har påtatt oss.

Tøyenkirken heiser prideflagg

Rom for alle

Kirkens Bymisjon har en inkluderende og livssynsåpen tilnærming i alt vårt arbeid. Vi fremmer en kultur preget av samarbeid, støtte og åpenhet. Som en kirkelig forankret organisasjon er det viktig å si tydelig ifra at vi vil bidra til et livssynsåpent samfunn. Vi vil gi rom for menneskers tro og livssyn – også i eget arbeid. Det handler ikke bare om å anerkjenne forskjeller, men også om å verdsette dem. For oss er mangfold en positiv kraft og kilde til rikdom. Både i tros- og livssynsutfoldelse, kultur, etnisitet, kjønnsidentitet og livserfaringer. Det er rom for alle!

Mennesker i kø utenfor akuttovernattingen

Hva betyr diakoni i Kirkens Bymisjon?

Ordet diakoni brukes om kirkelige organisasjoners helse- og sosialfaglige arbeid og rettighetsarbeid. Kirkens Bymisjon har lent seg mot Den norske kirkes definisjon av diakoni som lyder slik: “Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Den er evangeliet i handling og uttrykkes gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet.”

Det som er verdt å merke seg, er formuleringene “vern av skaperverket” og “kamp for rettferdighet”. Definisjonen tydeliggjør den store endringen som har skjedd fra å forstå diakoni først og fremst som veldedighets- og barmhjertighetsarbeid, til å forstå diakoni som en kamp mot undertrykkende strukturer og urett – og et engasjement for bærekraft, økologi og klima.

Vår diakoni kjennetegnes blant annet ved livssynsåpenhet.
Hva betyr det?

En organisasjon i vekst

Da «Foreningen for indre Mission i Christiania» (i dag: Kirkens Bymisjon) holdt sitt stiftelsesmøte 22. januar 1855 i Nordbygata i Oslo, var 50 personer til stede. I dag er vi til stede i over 50 byer og steder. Les mer om vår historie.

Vi driver et bredt arbeid; fra tilbud til barn og unge, arbeidsinkludering, behandling og helsehjelp, boligsosialt arbeid, eldreomsorg, fattigdomstiltak, flerkulturelt arbeid, gatenært arbeid, aktivitetshus, åpen kirke og ulike møteplasser.  

Vårt arbeid er organisert i flere ulike stiftelser. Stiftelsen Kirkens Bymisjon er én nasjonal organisasjon, mens Stiftelsen Kirkens Bymisjon Nordland og Stiftelsen Kirkens Bymisjon Tromsø organiserer arbeidet vårt i de nordligste fylkene. I tillegg er tekstilinnsamlingen vår og arbeidstiltakene våre organisert i egne stiftelser. Stiftelsen Kirkens Bymisjon er organisert med et styre, en generalsekretær og et representantskap som ledende organer. Styret er vårt øverste organ.

Les vår strategi for 2020–2025.