Velkommen!

Her finner du informasjon om Romano Kher, romsk kultur- og ressurssenter - og om romsk kultur og historie i Norge.

 • Romano kher, kultur- og ressurssenter

  Romano kher ble opprettet i januar 2018. 8. april 2015 beklaget statsminister Erna Solberg på vegne av den norske regjeringen den rasistiske ekskluderingspolitikken som ble ført overfor norske rom i tiårene før og etter andre verdenskrig.

  Les mer
 • Norske romers historie

  Les og lær om norske romers historie delt opp i tre epoker: tidlig historie, romer i krig og nyere historie.

  Les mer
 • Begreper

  Sigøyner, rom, romfolk eller romer? I Norge som i flere andre land har både majoritet og minoritet hatt ulike navn på folkegruppa som kom innvandrende i Norge på slutten av 1800-tallet. Vi følger Språkrådets anbefaling og bruker rom-romer-romene.

  Les mer om begrepsbruk her

Mattradisjoner, oppskrifter og matprogram

Mat er en viktig del av romsk tradisjon. Det er viktig for familiens stolthet å kunne by gjester på vellaget og rikelig mat. Les mer om mattradisjonene, les oppskrifter i mini-kokeboka og se episoder av matprogrammet Romane Chabenata.

Les mer

Det som ikke ødelegger deg, gjør deg sterkere

Hun er rom. Og norsk. Men hennes sterkest­e identitet­ er den som slekten­ og tradisjonen har gitt henne som «sigøyner». Som minoritets­kvinne opplever Safira Josef (33) at hver dag er en kamp, og en mulighet.

Hjelp til å oppnå drømmer

I det nye kultursenteret Romano Kher i Gamlebyen kirke i Oslo kan en utstøtt gruppe oppnå noen av sine drømmer­. Her har norske rom endelig fått et felles hjem – noe de kan kalle sitt.

Kultursenter for den norske rom-befolkningen ble åpnet torsdag 1. mars. Kultursenteret holder til i Gamlebyen kirke.

– Dette er kulturhuset min bestefar drømte om

Det aller første kultursenteret for den norske rom-befolkningen er åpnet. Rom-minoriteten i Norge har ventet i flere generasjoner på senteret.