Mat er en viktig del av norske romers tradisjon. Det er viktig for familiens stolthet å kunne by gjester på vellaget og rikelig mat.
De romske rettene varierer veldig mellom de ulike gruppene. Selv om romenes tidlige røtter er i India, er det ingen ting som vitner om det i norske romers kjøkken, siden de har bodd i Europa i mange hundre år. Den norske nasjonale minoriteten har tatt med seg mange elementer fra balkansk og sentraleuropeisk kjøkken. For eksempel har man mange retter med surkål, kokt hodekål, poteter, paprika, høne, melboller/knödler og kraftige supper. Norske romer lager også en variant av den ungarske retten gulasj. Matrettene er også gjerne tilpasset det omreisende livet romer førte i tidligere tider. Mange av rettene kan lages i én gryte over åpen ild og med ingredienser som tidligere var rimelige og lette å ta med seg.
-
"Mat skal vi alle ha. Det er viktig i vår tradisjon og noe vi snakker mye om. Det er viktig for oss å lære barna de tradisjonelle matrettene "
Eksempler på tradisjonelle retter er shax shuklo – forskjellig kjøtt med surkål, eller sarmi – kålblader og paprika fylt med kjøtt og ris, og habarime – en gryte med kjøtt, sjampinjong, ris, grønnsaker, eddik, hvetemel og pepper.
På en romsk fest kan man forvente en stor variasjon av retter og store mengder av alt. Når Romano kher arrangerer fester, er det å servere romsk mat en måte å vise fram gjestfrihet og å lære ikke-romer om romsk kultur.