Siste nytt om St. Halvards gate 28
Her finner du en oversikt over det som skjer i forbindelse med utviklingen av St. Halvardshjemmet.
Kirkens Bymisjon flytter Enga omsorgsinstitusjon til St. Halvards gate 28. Her ønsker vi å skape et godt bomiljø – og tilføre Bydel Gamle Oslo noe nytt.
Enga flytter til St. Halvards gate
Enga er et bo- og omsorgstilbud på Vålerenga. De har plass til 35 mennesker med behov for døgnkontinuerlig oppfølging. De som bor på Enga har hatt et liv preget av langvarig rusmiddelbruk, kombinert med ulike somatiske og/eller psykiske helseplager. Tilbudet eies og drives av Kirkens Bymisjon, på oppdrag for Oslo Kommune.
Enga skal bruke det meste av bygget selv, men det er i tillegg lyse, store lokaler i underetasjen, som kan fylles med aktivitet.
St. Halvards gate 28 skal være et innovasjonsprosjekt for stedsutvikling for Kirkens Bymisjon. Ikke bare skal det bli hjemmet til de som i dag bor på Enga, men det kan hende det er her byens beste wienerbrød, børek eller sjokolade blir laget!
Natural State er leid inn av Kirkens Bymisjon for å se på stedsutvikling som skaper verdier for menneske, natur, samfunn og marked. Nå ser vi på hva vi kan fylle underetasjen til de gamle fabrikklokalene med. Det er mye areal, store vinduer og god takhøyde, og vi jobber med å finne ut hva som er best bruk av plassen.
I stedsutviklingsprosjektet skal vi se nærmere på:
- Hvilken bruk underetasjen egner seg til. Vi ser på muligheten for produksjonslokaler med lokale arbeidsplasser.
- Hvordan en ny bruk kan fungerer godt sammen med Enga, og komme begge til gode.
- Om det er forsvarlige økonomiske rammer, og om vi får nødvendige tillatelser.
- Om det er mulige samarbeid og synergier med andre virksomheter i Kirkens Bymisjon, nabolaget, bydelen og lokalt næringsliv.
Ombyggingen av omsorgsinstitusjonen starter tidlig i 2023. Det blir høyere bostandard med bad på hvert rom, og i tillegg hyggelige og varierte fellesrom for Engas beboere. Vi sikter på at Enga flytter inn i andre halvår av 2024.
Stedsutviklingsprosjektet startet høsten 2022. Vi har begynt med innsikt i byggets beskaffenhet og intervjuer og innsikt internt i Kirkens Bymisjon. Frem mot leveranse skal vi også snakke med naboer, nærliggende private og offentlige virksomheter og andre interessenter.
St. Halvards gate 28 ligger i Bydel Gamle Oslo, mellom jernbane, godstog og Ring 2. Opprinnelig ble det bygget som Peik Chokoladefabrik i 1920, som gikk konkurs allerede etter tre års drift. Oslo Menighetspleiers Fellesutvalg kjøpte bygget, og gjorde det om til St. Halvardshjemmet, omsorgsboliger for eldre. Huset fungerte som sykehjem fra 1924 til 2017. Etter det har bygget vært midlertidig akuttovernatting for reisende EØS-borgere i fem år, og de siste årene har det stått tomt.
Kirkens Bymisjon er en åpen og inkluderende ideell organisasjon som arbeider i byer over hele Norge, blant mennesker som strever med hverdagen på ulike måter. Vår visjon er at alle mennesker erfarer respekt, rettferdighet og omsorg.
Enga er et bo- og omsorgstilbud for mennesker med behov for døgnkontinuerlig oppfølging. De som bor på Enga har hatt et liv preget av langvarig rusmiddelbruk, kombinert med ulike somatiske og/eller psykiske helseplager. Tilbudet eies og drives av Kirkens Bymisjon, på oppdrag for Oslo Kommune.
Natural State jobber med bærekraftig stedsutvikling. Selskapet utvikler og realiserer konsepter og møteplasser med en praktisk tilnærming, og vektlegger egenart, identitet og funksjon.
Hille Melbye Arkitekter har vært arkitektene fra mulighetsstudie frem til rammesøknad. Kontoret står for arkitektur som fremmer samspill mellom mennesker. I over 50 år har de vært der folk møtes og levert prosjekter som skaper aktivitet, fellesskap og tilhørighet til sine omgivelser.
Hva jobber vi med?
21.12.2023: Søknaden gikk igjennom. Det betyr at vi får lov til å bygge lokaler for matproduksjon og kontorer med felles arealer i underetasjen. Målsetningen er å få inn småskala aktører med lokal tilknytning, og vi har startet dialogen med mulige leietakere.
23.09.2023: Stillaset er montert og vi er i gang med fasadearbeid. Vinduer skal byttes ut og murveggene skal pusses og males. Alle vinduene i hele bygget skal skiftes. Vinduer hvor det er mye sol, vil få solskjerming. Murveggene skal pusses og males, så bygningen vil bli så god som ny. Balkonger skal også oppgraderes, og takterrassen vil bli feiende flott!
Taket er såpass bra, at der trenger vi bare å tette noen hull etter en gammel pipe vi har tatt ned.
Innendørs skjer det rivearbeider. I løpet av sommeren har arbeiderne revet mye, og innvendig er det mye som må oppgraderes. Nå rehabiliterer vi bæresystemene i betongen slik at den skal tåle vekten av bygningen og kunne brukes i mange år.
Hver dag er det 15 til 20 håndverkere på byggeplassen. Det kommer til å bli rundt 40 arbeidere her på det meste. Nå er det like før vi også kan begynne med å bygge nytt innendørs.
12.09.2023: Den 6. juli sendte Hille Melbye arkitekter, på vegne av oss i Kirkens Bymisjon, inn en rammesøknad om bruksendring av underetasjen til næringsformål. Dette er en viktig del av den helhetlige strategien for stedsutviklingen vi har utarbeidet det siste året.
Vi har søkt om å gjøre om underetasjen til kontor/studio og matproduksjon. Saksbehandlingen skal i utgangspunktet være på maksimalt 12 uker. Det er ikke bestemt enda om alt skal leies ut, eller hvilke lokaler vi trenger til vår egen virksomhet. Vi gleder oss til å få dette realisert.
Ta gjerne kontakt hvis du er interessert i å leie lokaler på e-post forvaltning.eiendom@bymisjon.no.