Når du og familien skal ta en avgjørelse om hvorvidt dere skal søke om å bli et fosterhjem, er det både praktiske og følelsesmessige spørsmål som kan melde seg. Her får du svar på noen av dem.
Heggeli familieavdeling
Møt fosterforeldrene Gunni og Frode
Familien i filmen ovenfor har hatt fosterhjemsoppdrag med barn som har bodd på en av Heggelis institusjoner før de kom til denne familien. Ikke alle barn som vi følger opp, har den samme historien. Ikke alle skal ha Heggelihelg eller delta på Hudøy, hvis det ikke er til barnets beste. Dette vurderes i hvert enkelt tilfelle. Men det stemmer at dette er tiltak vi kan tilby, og som representerer et viktig fellesskap for mange av våre barn.
Mange fosterforeldre lurer på hvordan hverdagen deres påvirkes økonomisk av valget om å få et fosterbarn fra Heggeli. Her er en oversikt over godtgjørelser dere har rett på når dere tar et oppdrag som fosterforeldre.
- Frikjøp: Fosterhjem tilknyttet Heggeli er spesialiserte fosterhjem dvs at fosterhjem benyttes i stedet for institusjon. Dette innebærer at den som skal ha oppdraget, frikjøpes fra annen jobb over en periode. Varigheten på denne perioden kan variere, men varer som et minimum i 2 år og ofte lenger.
- Godtgjøring: I oppdraget som fosterforelder mottar man oppdragsgodtgjørelse. Dette er ikke det samme som lønn, men det skal kompensere for og erstatte tapt arbeidsinntekt. Godtgjøringen kan variere fra oppdrag til oppdrag, avhengig av barnets behov, fosterforeldrenes kompetanse og erfaring, og sees også opp mot den jobb man går ut av for å gå inn i dette oppdraget. Ta kontakt med oss for nærmere samtale om hvordan dette kan se ut for dere.
- Utgiftsdekning: Alle fosterforeldre mottar månedlig utgiftsdekning, som er en skattefri ytelse som skal dekke utgifter til kost, klær, transport, fritidsaktiviteter m.v. Vi følger KS sine satser for utgiftsdekning. Disse varierer avhengig av barnets alder og justeres årlig. Se de nåværende satser her: Veiledende satser for fosterhjem og besøkshjem 2024 – KS
- Barnetrygd: Fosterfamilien mottar barnetrygd for barnet. Noen fosterhjem sparer disse pengene til bruk ved større utgifter så som førerkort, bunad eller lignende, som barneverntjenesten sjelden dekker. Men dette er opp til det enkelte hjem.
- OBS: Man kan ikke motta ytelser fra NAV samtidig som at man er spesialisert fosterhjem for oss, eksempelvis i form av uførhet. Men om man har en uførhetsgrad så kan denne settes på pause mens fosterhjemsoppdraget pågår, gitt at du har den helse som kreves for oppdraget.
Mange som lurer på om de skal ta i mot et fosterbarn, engster seg for om det vil gå bra for barna de allerede har fra før. Fosterbarnet kan for eksempel ha en utfordrende adferd som kan komme til å kreve mye oppmerksomhet og energi, hvordan vil det påvirke andre barn i familien? Hva om ikke kjemien mellom barna stemmer? Og hvordan være sikker på at du ikke behandler biologiske barn og fosterbarn urettferdig? Dette er problemstillinger som det er viktig å reflektere godt rundt, før man bestemmer seg for om man vil bli et fosterhjem. Dette gjøres også som en del av opplæringen for fosterforeldre, kalt «SOLID».
Hovedregelen er at fosterbarnet bør være det yngste barnet i familien, da det vil kreve ekstra oppmerksomhet og raushet fra hele familien. Samtidig så finnes det også fosterbarn som har det spesielt fint i familier med yngre barn. Med andre ord; dette må man vurdere med bakgrunn i det enkelte barns behov og uttrykk.
Vi tar gjerne en prat med dere om dette!