Heggeli ungdomshjem er en del av Kirkens Bymisjons barneverntiltak og har 4 plasser for ungdommer i alderen 12–18 år.
Avdelingen ligger på Skøyen i Oslo, nært tilknyttet kollektivtransport, skole, butikker og andre serviceinstanser. Huset ble bygget i 1915 og har vært drevet som barnehjem siden.
Heggeli ungdomshjem er godkjent som omsorgsinstitusjon for barn og unge i alderen 12–18 år. Barna har komplekse og sammensatte behov, og de får et hjem preget av forutsigbarhet, trygghet og tilhørighet. Det miljøterapeutiske arbeidet tilpasses det enkelte barns behov. Barna får omsorg fra trygge voksne med kompetanse på barn med belastende livserfaringer.
Institusjonen er godkjent for plassering etter barnevernloven § 3-2, 5-1, 4-1 og 4-2. Det vil si at barna kan motta hjelpetiltak, stå under omsorg eller være i behov av akutt hjelp fra barnevernstjenesten.
Vårt hovedmål er å gi barna nye og gode relasjonserfaringer med trygge og kompetente voksne slik at de kan nyttiggjøre seg omsorg i for eksempel fosterhjem eller ved tilbakeføring til familien, eller at de forberedes til en selvstendig tilværelse som voksne.
Heggeli ungdomshjem tilbyr et helhetlig omsorgs- og oppvekstmiljø i Oslo. Barna får et differensiert miljøterapeutisk omsorgstilbud hvor personalet jobber i medleverturnus. Ungdomshjemmet er godkjent som omsorgsinstitusjon, men kan også ta imot barn akutt dersom planen er en lengre plassering.
Barna som kommer til Heggeli ungdomshjem får omsorg og hjelp fra kompetente fagpersoner. Vi har god forståelse for hvordan komplekse traumer og omsorgssvikt over tid hindrer god utvikling. Barnets utvikling og behov kartlegges i inntaksfasen og under oppholdet. Kartleggingen brukes både til å tilrettelegge og justere det miljøterapeutiske arbeidet ut fra barnets behov, og til å vurdere barnets videre omsorgsbehov etter oppholdet. Vi samarbeider tett med instanser som BUP, skole, barneverntjenesten og barnets foreldre.
Hverdagen ved Heggeli ungdomshjem skal være forutsigbar og stabil for barna, og de blir møtt av trygge voksne som har relasjon i fokus. Organiseringen av miljøet brukes aktivt for å understøtte positiv utvikling og endring, og vi har en kunnskapsbasert praksis i arbeidet. Alle ansatte jobber i faste team. I tillegg har avdelingen våken nattevakt og kveldsvakter, samt ledende miljøterapeut på dagtid. Det er til enhver tid kvalifiserte og faglærte folk som jobber traumesensitivt på jobb.
En del av vårt miljøterapeutiske arbeid er å hjelpe barna til å få oversikt over livet sitt til nå. Vi samler inn historier fra de var små, vi hjelper barna til å se sammenhenger i livet og se sammen med dem på fremtiden. For et barn som kanskje bare husker vonde bruddstykker fra livet sitt, er historier også om de fine tingene viktig for barnets videre utvikling. Vi er opptatte av å være gode i møte med biologisk familie, og strekker oss langt for å skape tillit både hos familien og resten av hjelpeapparatet.
Å etablere trygge rammer og rutiner for barna som bor her er sentralt i arbeidet. Mange av dem har tidligere levd med mangel av rytme, eller de har levd i en rytme som skaper angst og negative forventninger. Vi jobber med å lage gode, tydelige rutiner på hva som skal skje hver dag, hver helg, hver bursdag, hver jul og så videre. Det miljøterapeutiske arbeidet tilrettelegges for at barna skal trives og oppleve mestring.