Tanken bak natteravnene er at vi skal bry oss om det som skjer i vårt eget nærmiljø, være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet og bidra til at barn og unge får en trygg oppvekst ved rett og slett å være til stede der de er. Som natteravn får du god kunnskap om byen og miljøet der du går natteravn.
Natteravnenes tilstedeværelse bidrar til å redusere vold, hærverk og kriminelle handlinger og regnes i dag som et av Norges største og viktigste voldsforebyggende prosjekt.
Bli frivillig!
Vi trenger deg som ønsker å gjøre en frivillig innsats til nytte og glede for andre og deg selv. Gjennom frivillig engasjement kan du bruke din erfaring og kompetanse – eller lære noe nytt.
Natteravnene er et av de beste eksemplene på frivillig innsats fra foreldre og andre voksne som deltar i det offentlige rom…
Fra St.meld. nr. 42: Politiets rolle og oppgaver
Slik jobber vi
Natteravnene holder fast ved at vi skal innta en observerende og overvåkende rolle når vi er ute og vandrer. Vi skal være gode vitner og om nødvendig gripe inn i konflikter. På våre vandringer får vi stadige tilbakemeldinger, både fra ungdommer og voksne, på at vår innsats er populær og blir satt pris på.
Natteravnene utgjør en del av det totale antall frivillige som er knyttet til Kirkens Bymisjons viktige gatenære og sosiale arbeid.
Målgruppen til natteravnene er ungdom som er ute på kveldene. Med vår tilstedeværelse er vi med på å gjøre nærmiljøet tryggere, fordi vi har:
- En preventiv virkning og forebyggende effekt på kriminalitet og vold.
- En dempende, beroligende og preventiv effekt på elementer av bråk og uro.
Vi vandrer i team og går der vi av erfaring vet at ungdom befinner seg. Vi opplever å være til god nytte, og har mange gode møter og samtaler i løpet av en vandring. Noen ganger er vårt nærvær livsviktig.
Her kan du lese mer om Natteravnbevegelsen.
Som frivillig natteravn har du flere goder:
- Praksis i oppsøkende sosialt arbeid, attest utstedes.
- Mulighet til ledererfaring i rollene som teamleder (TL) og kveldsansvarlig (KA).
- Masse sosial aktivitet fredags- og lørdagskvelder, uten «bakrus» dagen etter, og veldig få kostnader.
- God mosjon for kropp og sjel.
- Venner og bekjente blant dine medravner. Våre natteravner er i alle aldere og med mange ulike ståsted i livet.
- Kurs og fagmøter, ofte med gjesteinnledere der aktuelle tema tas opp.
- Mulighet til personlig veiledning.
- En varmende følelse i hjertet etter en vandring når du har vært med å bistå et ungt menneske som ikke klarte seg selv.
- At du forstår at natteravnenes oppdrag er å være synlig til stede i lokalsamfunnet som edru voksne, der hvor ungdom ferdes, ute på dag, kvelds- og nattetid, aldri alene.
- At du forstår at natteravner opptrer som gode rollemodeller og skal bidra til å skape naturlige samtalesituasjoner og kontakt mellom generasjonene.
- At du som natteravn ikke er underlagt loven om taushetsplikt som beskrevet i lovverket, men er avhengig av de unges tillit. Som natteravn utøver du en moralsk taushetsplikt om det dere opplever og overfor personer dere møter på vandringene.
- At du som natteravn gir nødvendig hjelp til de som trenger det og/eller ber om det. Dere videreformidler kontakt til hjelpeapparatet der det er behov. Dere utviser skjønn, sunn fornuft, medmenneskelig ansvar og omsorg i slike situasjoner, også i forhold til taushetsplikt ved formidling av opplysninger til tredjepart.
- At du som natteravn er privatperson uten særskilte fullmakter. Natteravnene skal derfor aldri tilby transport av barn og unge eller låne dem penger, men kontakte venner og familie som kan hjelpe. Dere griper aldri fysisk inn i slåsskamper eller i hendelser av kriminell eller lovstridig karakter, men melder fra til det lokale politiet.
- At du ikke nyter rusmidler i god tid før du går natteravn, opptrer rolig og møter ungdom og andre på gata med åpenhet og et ønske om å bistå.
- At du ikke opptrer dømmende/moraliserende samtidig som du kan være tydelig på egne verdier og valg.
- At du anerkjenner at alle mennesker har lik verdi uansett ståsted i livet.
- At du formidler samfunnsbyggende verdier.
- At du forstår at natteravner aldri går alene, men alltid sammen med sitt team, og at natteravnene støtter hverandre og spiller hverandre gode.
- At du sammen med natteravnteamet bruker magefølelsen, hjertet og fornuften for å løse situasjonene teamet møter.
- At du ikke røyker på vakt, ikke går med musikk eller andre medier på øret eller har nesa i smarttelefonen under vandringen; fokuset skal være – det som skjer på gata!
- At du er forsiktig med å ta opp religion og politikk med med-ravner. Spør hvis du er usikker på hva den andre i teamet synes er greit. Vi vil ikke at folk skal slutte fordi de fant samtalene for provoserende eller slitsomme.
- At du unngår å snakke eller tenke for mye på egne ting på vakta men bruker vandringen som en hvile fra egne bekymringer –fokuserer på de dere treffer på gata.
- Hvis du har en ubehagelig følelse, diskuter det med de andre i teamet.
- Natteravner skal ikke ta med seg bekymring for ytre eller indre forhold hjem, men legge den igjen hos Politi, AMK-sentral eller teamleder.
- At du setter deg opp på vakt-, møte- og kursplan for hvert halvår med én vakt per måned i ti av årets måneder (minimum).
Dersom du ikke kan, avtaler du det med ledelsen. - At du setter deg opp på Introduksjonskurs (en time) etter oppstart, og minimum to fagmøter i året. Introduksjonskurset er samme kveld som fagmøtet. Det er greit at du setter deg på vakter før Introkurset etter klarering av ledelsen.
- Politiet: 02800 (eller nødnummer for øyeblikkelig hjelp 112).
- Legevakt: 116 117 (eller ambulanse for øyeblikkelig hjelp 113).
- Alarmtelefonen for barn og ungdom: 116 111. Hvis dere er bekymret for ungdom dere observerer på gata, meld bekymringen videre til alarmtelefonen.
- Uteseksjonen går også helgekveldsvakter på gata og følger opp særskilt sårbar ungdom. Kan kontaktes på vakt, svarer om de selv er på vakt.