Veslelien tilbyr individ- og gruppebasert behandling. Til grunn for behandlingsarbeidet ligger pasientens individuelle behov og ønsker.
Om behandlingsformene
Denne behandlingsformen er for pasienter med rusmiddelavhengighet som ikke er i behov for langtidsbehandling, men hvor poliklinisk oppfølging ikke vurderes å være. tilstrekkelig. Vi tar imot pasienter som er inkludert i LAR. Et sekvensielt opphold strekker seg over 15 måneder. Pasienten veksler mellom å være innlagt i tre måneder i institusjonen og være hjemme i egen bolig i tre måneder. Til sammen er pasienten innlagt i tre perioder. Vår metodiske tilnærming baseres på intensiv gruppebehandling. Overordnet arbeider vi etter en traumesensitiv tilnærming. Det vil si at vi har et fokus på trygghet, relasjon og følelsesregulering. Hoveddelen av behandlingshverdagen foregår i egen avdeling, men med noen felles møtepunkter sammen med langtidsavdelingene.
Samordnet inntak
I vårt sekvensielle behandlingsprogram har vi faste inntaksdatoer. Det vil si at gruppene ikke er åpne for nye pasienter i løpet av den tre måneders lange innleggelsestiden. Dette bidrar til forutsigbarhet i form av en stabil gruppe gjennom oppholdet.
Individuell oppfølging
På Veslelien får alle pasienter tildelt en hovedkontakt og psykolog som blir vedkommendes hovedbehandlere. Alle blir fulgt opp med regelmessige samtaler og kartlegging. I fellesskap vil det bli fokusert på økt livskvalitet og rusmestring. Felles for alle pasienter på Veslelien er tilgang til økonomisk rådgivning og et tilrettelagt helsetilbud. Alle våre hovedkontakter og vår sosialkonsulent bistår med søknader og personlig økonomi. Helseavdelingen kan bistå ved utfordringer knyttet til tannhelse, psykiske og fysiske plager.
Hjemmeperiode
I periodene pasienten skal være hjemme, er det forventet at pasienten skal trene på å være rusfri – i egen bolig. Sammen med behandlere og ansvarsgruppen skal pasienten i løpet av innleggelsestiden ha ordnet seg en aktivitet eller jobb til hjemmeperiodene. Dette skal være med å bidra til mestring og en positiv opplevelse av en rusfri hverdag. Hjemmeperiodene skal være med å bygge videre på ferdigheter og kunnskap fra behandlingsoppholdet. På denne måten vil pasienten få med seg erfaringer som den skal jobbe videre med de neste tre månedene i behandling på Veslelien.
Hovedkontakt eller andre i avdelingen vil holde ukentlig kontakt med pasienten på telefon gjennom hjemmeperiodene. Ansatte fra Veslelien kommer også til å delta på et ansvarsgruppemøte, samt komme på et hjemmebesøk hos pasienten.
Siden den sekvensielle behandlingen er et intensivt opphold gis det kun et fåtall treningsturer under innleggelse.
Kriterier for innleggelse
For å søke om en sekvensiell behandlingsplass kreves det at pasienten:
- Er rusfri ved behandlingsstart. Det innebærer at pasienten har vært på avrusing før oppstart der det vurderes nødvendig.
- Er motivert for gruppebehandling. Sekvensiell behandling innebærer mange gruppetimer og det forventes at pasienten deltar aktivt.
- Har en ansvarsgruppe. Dette kan være fastlege, ruskonsulent, LAR-, DPS- eller NAV-kontakt.
- Har en bolig. Det er viktig for behandlingsforløpet at pasienten har en bolig som er egnet for rusfrie hjemmeperioder.
- Har rett til nødvendig helsehjelp. Det vil si at pasienten har fått en rettighetsvurdering.
Et liv med rus er krevende og påvirker livssituasjonen på en rekke områder. Vi jobber tverrfaglig for å styrke pasienten og dens livskvalitet både psykisk, fysisk og sosialt. Veslelien tar imot pasienter som er inkludert i LAR, soner etter straffegjennomføringslovens § 12 og pasienter i parforhold hvor begge har behandlingsbehov. Hvis man er i et parforhold og ønsker behandling på Veslelien vil fokuset i behandlingen være pasienten selv. Vi har ikke parterapi.
Avdelingene
Veslelien har to langtidsavdelinger. Kollektivet og Hovedhuset. Det er 40 plasser i langtidsbehandling med ca. 20 pasienter i hver avdeling. Et ordinært langtidsopphold er på inntil 9 måneder. for pasienter fra Helse Sør-Øst og inntil 12 måneder for pasienter fra Helse Nord.
Hoveddelen av behandlingshverdagen foregår i egen avdeling. Det er noen felles møtepunkter sammen med den andre langtidsavdelingen og sekvensiell avdeling. Behandlingshverdagen i langtidsavdelingene består av gruppeterapi og individuell oppføling. Overordnet arbeider vi etter en traumesensitiv tilnærming. Det vil si at vi har et fokus på trygghet, relasjon og følelsesregulering.
Individuell oppfølging
Pasienter får ved ankomst tildelt hovedkontakt og psykolog som blir hovedbehandlere. Alle blir fulgt opp med regelmessige samtaler og kartlegging. I fellesskap vil det bli fokusert på økt livskvalitet og rusmestring.
Pasienter har tilgang til økonomisk rådgivning. Våre hovedkontakter og vår sosialkonsulent bistår med søknader og personlig økonomi.
Vi har egen Helseavdelingen som bistår ved helseutfordringer.
Behandlingsinnhold
Hoveddelen av behandlingshverdagen foregår i egen avdeling. Det er noen med felles møtepunkter med den andre langtidsavdelingen og sekvensiell avdeling.
Behandlingshverdagen i langtidsavdelingene består i hovedsak av gruppeterapi og individuell oppfølging.
Overordnet arbeider alle ansatte etter en traumesensitiv tilnærming. Det vil si at vi har et fokus på trygghet, relasjon og følelsesregulering.
Gruppetilbud
Gruppetilbudet består av samtalegrupper hvor formålet er erfaringsutveksling og psykoedukative grupper som er mer undervisningsbaserte og hvor formålet er å lære mer om et gitt tema.
Fysisk aktivitet
I tillegg har vi grupper for fysisk aktivitet i regi av vår aktivitetsavdeling. Fysisk aktivitet anses som en viktig del av behandlingen, og formålet er å øke den fysiske helsen gjennom bevegelse. Vi har også eget treningstilbud i regi av idrettspedagog.
Musikkterapi
Veslelien har ansett egen musikkterapeut som tilbyr musikkterapi både individuelt og i grupper. Musikkterapien tar utgangspunkt i personens egen musikalske identitet og ressurser og kan være en arena for å jobbe med kommunikasjon og sosialt samspill, mestringsopplevelser, identitet og følelser.
Hesteassistert terapi
I samarbeid med Lundehagen gård tilbyr Veslelien bruk av hest i psykoterapeutisk arbeid til våre pasienter. Lundehagen har et behandlerteam bestående hovedsakelig av spesialister, med spesialkompetanse i hesteassistert psykoterapi.
Hesteassistert psykoterapi er en relasjonsorientert terapiform. Det handler om kommunikasjon, samarbeid og trygghet. Det vesentlige i behandlingen er samspillet med hesten. Pasienter får lov til å bli kjent med en hest, på egne premisser. Terapiformen forutsetter ingen kunnskap om hest. Det jobbes kun fra bakken, det vil si at ingen sitter på hesten, og pasienter vil få bistand fra de ansatte som jobber der slik at de kan føle seg trygge hele tiden. Frykt for å sitte på hesteryggen er derfor ingen hindring i å delta i behandlingen. For pasienter med en eventuell allergi er heller ikke dette noen hindring da de vil få lov til å jobbe på avstand.
Boenheter
Alle pasienter får sin egen boenhet med eget bad. Vi har rom tilrettelagt for personer med spesielle behov, som for eksempel rullestol. Hvis man er i et parforhold, og ønsker å bo sammen, har vi rom med to sengeplasser. Dersom man ikke ønsker å dele rom kan man selvfølgelig få en egen boenhet.
Avdelingen for sekvensiell behandling har åtte egne leiligheter. Vi har en egen boenhet med fem hybler som kun er for kvinner.
Rommene på Veslelien er møblert. Det er derfor ikke nødvendig å ta med annet enn klær til de forskjellige sesongene og toalettsaker.
Alle boenheter har tilgang på trådløst nettverk. Pasienten er selv ansvarlig for renhold av sin boenhet. Det er dessverre ikke mulig å ha med dyr under oppholdet.
Treningsturer
Pasientene har mulighet å reise på treningstur med overnatting ut fra institusjonen – oftest hjem til egen bolig. Pasienten søker om treningstur via sin avdeling. Det vektlegges god planlegging og utarbeidelse av mestringsplan før pasienter reiser på treningstur, samt å bruke erfaringer fra treningsturer aktivt i behandlingen etter tilbakekomst.
Veslelien ligger midt i Innlandet. Det er derfor også mulig å søke om dagstur på ukedager til Moelv, Gjøvik, Hamar, Brumunddal eller Lillehammer.
Måltider og transport
Vi er opptatt av å skape gode rutiner i hverdagen. Dette innebærer en vanlig døgnrytme og regelmessige måltider. Det serveres frokost, lunsj, middag og kveldsmat i felles kantine.
Vi har faste kjøretider som gjør at man må utfordre seg selv på planlegging. Har man en ekstern avtale hos for eksempel tannlegen skal man forholde seg til de satte avreisetidspunktene.
Aktiviteter
Ved Veslelien er det mulig å benytte kveldene til egentid, samvær med andre pasienter og ansatte, eller trening. Vi har faste aktiviteter på kveldstid i ukene. Det er blant annet fysisk aktivitet som halltrening og svømming, handleturer til Brumunddal og NA (narkomane anonyme).
I helgene er det egne aktiviteter. Aktivitetene bestemmes sammen med representanter fra pasientene som utgjør aktivitetsutvalg. Eksempel på aktiviteter kan være kino, bowling, toppturer, etc. Veslelien har egen volleyballbane, i tillegg til utlån av sykler og ski. Veslelien ligger landlig til med direkte utgang til turløyper og skiløyper.
Fra sommeren 2020 har vi nyoppusset stue i hovedhuset. Her er det muligheter for å spille, være sosial, lese og se på TV. Det er også mindre fellesstuer knyttet til noen av bygningene til boenhetene. Vi har eget treningsrom som på dagtid brukes av vår idrettspedagog.
Besøk
Veslelien har eget besøksrom, i tillegg til at pasienter har mulighet å ta i mot besøk på egen boenhet. Pårørende som ønsker å komme på besøk bes ta direkte kontakt med pasient, slik at pasienten kan avklare tidspunkt for besøk med sin avdeling.