Spesialisthelsetjenestens tilbud om behandling av rusmiddelproblemer deles inn i fire nivå: akuttbehandling, poliklinisk behandling, korttids døgnbehandling (inntil 6 mnd.) og langtids døgnbehandling (over 6 mnd.).
A-senteret tilbyr poliklinisk behandling, korttids døgnbehandling (ca. 4 mnd.) og langtids døgnbehandling (9–12 mnd.). Vi har driftsavtale med Helse Sør-Øst RHF.
Slik jobber vi på A-senteret
Når det er gitt tilbud om behandling ved poliklinikken eller døgnavdelingen, vil pasienten få en fast behandler. I tillegg til å ha individualsamtaler med pasienten, skal behandleren i samråd med pasienten samarbeide med andre instanser i hjelpeapparatet, og med pårørende hvis dette er aktuelt. Dette kan innebære par- og familie-samtaler og samarbeidsmøter med andre instanser. Videre har behandleren ansvar for å føre journal etter våre retningslinjer samt forskrift om pasientjournal.
Les mer her: forskrift om pasientjournal.
Behandlingen starter med en vurdering og kartlegging av selve rusmiddelproblemet, psykisk og fysisk helse samt pasientens sosiale situasjon. Vurderingen vil først og fremst finne sted gjennom dialogen med pasienten, men vi vil også av og til bruke ulike tester og kartleggingsverktøy. Den innledende fasen i behandlingen vil føre frem til en behandlingsplan som danner et utgangspunkt for behandlingens innhold og form.
For å møte den enkelte pasients behandlingsbehov, har poliklinikken og døgnavdelingen på A-senteret et variert og individuelt, tilrettelagt behandlingstilbud. Dette gjenspeiler den store variasjonen blant våre pasienter både når det gjelder selve rusmiddelproblematikken og de psykiske, fysiske og sosiale tilleggsproblemene.
Det kan være vanskelig og lite hensiktsmessig å skille skarpt mellom selve rusmiddelproblemet og andre problemer. Derfor prøver vi å behandle våre pasienter i et helhetlig perspektiv ved å integrere ulike problemområder i oppfølgingen her ved A-senteret. Dette kan f.eks. innebære at depresjon og angst blir viktige tema i behandlingen.
Selv om behandlingen på A-senteret skal favne videre enn selve rusmiddelproblemet i snever forstand, kan det som nevnt være nødvendig å samarbeide med andre instanser i hjelpeapparatet som fastlege, sosialtjeneste, psykisk helsevern, trygdekontor mv. I den forbindelse kan det i samråd med pasienten være aktuelt å utarbeide en individuell plan (IP) etter lov om pasientrettigheter § 2-5 og forskrift om individuell plan. Individuell plan skal klargjøre ansvarsforholdet mellom de ulike involverte instansene, noe som vil bidra til en mer helhetlig og sammenhengende oppfølging.
Vår behandlingsvirksomhet drives bl.a. etter pasientrettighetsloven og helsepersonelloven.
Personer med eget rusmiddelproblem
A–senteret gir tilbud om poliklinisk behandling eller døgnbehandling til personer over 18 år som har rusmiddelproblemer knyttet til alkohol som det eneste eller det dominerende rusmiddelet.
Variasjonen er stor blant våre pasienter når det gjelder rusmiddelproblemets alvorlighetsgrad, varighet og utforming. Noen har hatt et jevnt høyt rusmiddelinntak over mange år. De kan ha gjentatte behandlingsopplegg bak seg. Hos andre er problemet i mindre grad preget av et alvorlig avhengighetssyndrom og tidligere behandlingserfaring kan være fraværende eller liten.
Rusmiddelproblemer er ofte sammenvevd i onde sirkler med psykiske, sosiale, fysiske eller yrkesmessige problemer. Omfanget av disse tilleggsvanskene og hvordan de henger sammen med rusmiddelproblemet, varierer også i stor grad blant våre pasienter.
Pårørende til personer som har et rusmiddelproblem
«Pårørende» vil i denne sammenheng innebære ektefeller, samboere, partnere, kjærester, søsken og foreldre. Pårørende kan få behandling som selvstendige pasienter uavhengig av om vedkommende de er pårørende til er i behandling eller ikke. Vi har ikke tilbud om døgnbehandling for pårørende.
A-senteret i Oslo har tre avdelinger: Villa Berg, Døgnavdelingen på Bjølsen og Poliklinikken. A–senteret er en del av spesialisthelsetjenesten. Dette innebærer at vi må ha en skriftlig henvisning før vi kan gi tilbud om behandling eller utredning. Vi kan ta imot henvisninger fra fastlegen, sosialtjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Alle mottatte henvisninger blir vurdert av vårt vurderingsteam som består av fagsjef, en lege, en psykolog og en ansatt med sosialfaglig kompetanse.
Vurderingene foretas på grunnlag av henvisningene. Om nødvendig gjennomfører vi en nærmere undersøkelse ved at det innhentes supplerende informasjon eller at den henviste pasienten innkalles til en vurderingssamtale.
Vurderingen kan konkludere med at det gis et begrunnet avslag eller et tilbud om behandling ved vår poliklinikk eller døgnavdeling. Av og til kan det være aktuelt å viderehenvise til en annen behandlingsvirksomhet. Dette vil skje i samråd med pasienten. En del av pasientene som får behandlingstilbud, gis såkalt «rett til nødvendig helsehjelp». Dette innebærer at det fastsettes en tidsfrist for når behandlingen senest skal mottas.
Etter at vurderingen er foretatt, informeres pasienten og henviser om vår konklusjon, hva dette innebærer, klageadgang, klagefrist og den nærmere fremgangsmåten for å klage.
Trykk her for mal: Henvisning til A-senteret.
Vurderingene ved A-senteret skal foretas etter §§ 2-1 og 2-2 i lov om pasientrettigheter. Les mer om pasientrettighetsloven.
Andre tilbud
A–senteret betrakter undervisning og veiledning som en naturlig og integrert del av det totale tilbudet.
Kompetanse- og kvalitetsheving er selvsagte målsettinger for undervisning og veiledning. Dessuten har vi erfart at undervisning og veiledning ofte vil innebære en erfaringsutveksling mellom de som gir og de som mottar undervisningen, noe som kan bidra til et bedre grunnlag for samarbeid.
Videre innebærer det å drive undervisning og veiledning at vi må holde oss faglig oppdatert, og at vi blir mer bevisste og reflekterte i forhold til vår egen tenkning og kliniske praksis.
Målgruppene for vår undervisning og veiledning er bl a førstelinjens sosial- og helsetjeneste. Dessuten mottar Universitetet i Oslo og Høgskolene både veiledning og undervisning. Veiledningen finner sted ved at vi har psykolog-, sosionom- og sykepleierstudenter i praksis.
Vi kan tilby undervisning om bl.a. følgende tema:
Forståelsesmodeller:
- Forskjellige perspektiv for å forstå rusmiddelproblematikk.
- Forskjellige tilnærminger til behandling.
Endringsprosessen:
- Hvordan komme i dialog.
- Motivasjonsbegrepet.
- Tilbakefall/tilbakeskritt.
Rus og arbeidsliv:
- Forebygging og mestring av rusrelaterte problemer.
- Samarbeid mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og hjelpeapparatet.
- Arbeidsgivers ruspolitikk.
Rus og psykiske lidelser:
- Rusproblemer i kombinasjon med angstlidelser, depresjon og personlighetsforstyrrelser.
- Rus og selvmordsproblematikk.
- Samarbeid.
Arbeid med pårørende:
- Rusmisbrukerens barn.
- Familie/par.
- Andre pårørende.
Andre aktuelle temaer:
- Rus og kjønn.
- Rusmidler og deres virkning.
- Rus og homofili.
- Rus og innvandrere.
Fagutvikling
Et differensiert behandlingstilbud fordrer fagutvikling, kvalitetssikring og evaluering. Spesielle tilbud som er igangsatt må videreutvikles, og oppstarten av nye tilbud bør være forankret i en faglig refleksjon, utredning, veiledning og evaluering. På A-senteret ønsker vi å prioritere slik ”utenomklinisk” aktivitet høyt, samtidig som dette må sees i lys av kapasiteten knyttet til det direkte klientarbeidet.
A-senteret holder også korttids samtalegruppe for homofile menn som er bekymret over bruken sin av alkohol eller andre rusmidler.
Gruppeledere er psykologspesialistene Øystein Hanve og Tom Arild Moe.
A-senteret tilbyr spesialisthelsetjenester til mennesker med rusproblemer, på grunnlag av henvisning fra lege eller sosialtjeneste. Mange homofile er del av en subkultur der det drikkes mye alkohol, og brukes andre rusmidler. Det kan derfor være nyttig med egne grupper, slik at homofile kan møte andre med livserfaringer som de kan kjenne seg igjen i. Vi ønsker å legge til rette for økt bevissthet om hvordan deltagerne bruker rusmidler, om rusens funksjoner i homolivet, om konsekvenser, samt om hvordan bedre rusvaner kan oppnås.
Alle interesserte kan ta kontakt med Øystein Hanve for en uforpliktende informasjonssamtale.