Midt imellom blokker og høyhus i storbyen, har en gjeng ungdommer skapt fellesskapet de savnet i oppveksten. Nå jobber de for å skape noe helt unikt for generasjonen som kommer etter ved Kirkens Bymisjons tilbud Nabolagshuset, Petersborg.
Bilbyen, ble området kalt – med referanse til alle bilbutikkene som lå som paddehatter i delbydelen. Her, mellom gamle stålverk og høyhus på Ensjø i Oslo, har flere tusen nye leiligheter blitt bygget de siste årene. Bilforhandlerne har flyttet ut, familier har flyttet inn. Mange nyetablerte med små barn, andre seniorer som har byttet ut hus med en praktisk leilighet.

Alle var ferske i nabolaget. Og uten et samlingssted der de kunne bli kjent med andre rundt seg.
– Det mangla ganske mye i vårt nabolag, sier Sofie Hellevik (18).
En gave til naboene
Hun har bodd i Ensjøbyen siden hun var liten. Det sosiale miljøet i nabolaget har ikke vært mye å skryte av. Med mindre man var med i korps eller spilte fotball.
Slik kunne det fortsatt. Men takket være en gammel, gul praktvilla midt i bebyggelsen skulle det bli annerledes. Den gamle direktørboligen Petersborg kunne ikke rives for å bygge flere høyhus. Den var verneverdig.
Og – enda et lykketreff: Ferd eiendom eide både bygget og området rundt. Den store eiendomsaktøren ønsket å gi villaen til Ensjøs nye nabolag.
Et stort behov
– Vi så behovet helt fra starten. Da vi åpna, sto folk allerede nærmest og banket på dørene og ville inn, forteller prosjektleder i Kirkens Bymisjon, Tonje Bjørvig Jørgensen.
Hun står utenfor det som nå heter Nabolagshuset, Petersborg – lett overveldet over engasjementet.
– Jeg har ikke akkurat vært helt i zen hele tida, ler hun.
Naboene og skolene i området fikk bli med å bestemme hva huset skulle bli.
Ønsket kokte raskt ned til et møtested for nærmiljøet generelt, og et samlingssted for barn og unge spesielt. Kirkens Bymisjon ble valgt som drifter av huset, og prosjektleder Jørgensen ble ansatt for å drive det. Hun var eneste ansatt og i utgangspunktet forespeilet en ganske rolig tilværelse.

Så kom korona. Jørgensen fikk nøklene til huset to uker etter at Norge stengte ned. Da hadde naboene allerede ventet på Nabolagshuset lenge. Med mange stengte steder og få muligheter til å møtes hjemme i små leiligheter, ble behovet for alternative møteplasser stort.
– Jeg kunne jo ikke være her 24/7. Det var nesten flaut da vi sto her med det flotte huset og vi ikke kunne slippe folk inn når de ville, forteller Jørgensen.
Fra legoklubb til senioryoga
13–18 åringer fra nabolaget ble løsningen. Etter å ha søkt om prosjektmidler fra Gjensidigestiftelsen fikk Jørgensen ansatt 16 ungdommer sommeren 2020.
Plutselig var det nok folk til å holde huset åpent på dagtid, kveldstid og i helger. Ungdommen snekret og pusset opp, ga innspill til aktiviteter basert på hva de selv hadde savnet, og sørget for at folk kunne bruke huset.

Interessen var enorm. Nabolaget fulgte opp med egne initiativ. Under to år etter åpning samles folk nå til hobbyverksted, legoklubb, drama, dans, gaming, yogakurs, sjakklubb og strikkekvelder – blant annet. Nabolagshuset har også et eget musikkstudio, og tilbyr leksehjelp.
Mange inviterer også til klassebursdager på huset. Også da er det ungdommene som koordinerer og sørger for at arrangementet går smertefritt av stabelen.
Ungdommene har blitt barnas forbilder og trygge ansikter. De kan ikke lenger gå på butikken uten at noen barn sier hei til dem.
Det synes ungdommene selv er fint:
– Jeg tror dette kan påvirke barnas liv og gjøre dem tryggere. Vi hadde kanskje ikke den muligheten da vi var barn. Men nå får de den muligheten, sier Volkan Hidir Akin (15).
For han og de andre var denne jobben også en kjærkommen sjanse.
– Det er ikke så mange som får mulighet til å få seg jobb i den alderen vi er i nå, sier Akin.

Skal dele erfaringer
Nabolagshuset er et pilotprosjekt, og en viktig del av målet er å samle erfaringer, så det kan komme til nytte for andre.
De er fortsatt bare halvveis i prosjektet. Men initiativtaker og eier Ferd Eiendom er foreløpig veldig fornøyde, ifølge administrerende leder Camilla Krogh:
– Vi ser og har erfart at Nabolagshuset, Petersborg bidrar til at beboere får eierskap til sitt nærmiljø. Vi ønsker at det kan bidra til å forhindre ensomhet og utenforskap. Dette har virkelig Kirkens Bymisjon bidratt til.
- Samarbeidsprosjekt mellom Ferd eiendom, Kirkens Bymisjon og sameier på Ensjø i Oslo.
- En levende møteplass for nabolaget, spesielt for barn og unge. Tilbyr aktiviteter, samt veiledning og bistand for de som vil starte opp nye prosjekter.
- Lokalene er gratis å låne ved aktiviteter for barn og unge som er kostnadsfrie og åpne for alle, og er ellers åpent for utleie.
Publisert i Magasinet BY 01/2022.
Tekst: Vilde Blix Huseby
Foto: Torstein Ihle / Nabolagshuset, Petersborg