Honning fra Spenn - et biprodukt fra Kirkens Bymisjon

Vi mennesker har benyttet oss av honning som næringskilde i flere tusen år, og arkeologiske spor viser at vi drev med røkting av bier helt tilbake til steinalderen. I dag har biene fortsatt stor betydning. I tillegg til at de gir oss deilig og søt honning, gjør biene en viktig jobb med å pollinere mange av matplantene våre.
En av Spenns arbeidere er tredje generasjons birøkter og Nikolay hadde i flere år snakket om at vi burde ha bikuber. I 2015 begynte vi å se etter et sted å ha disse kubene og det ble napp hos Blå Kors, midt i Oslo sentrum. De ville gjerne ha bikuber på taket og slik startet vårt bie-eventyr. 

I 2016 ble de første tre kubene kjøpt inn og plassert på byens tak og honningen ble solgt under merkelappen «Gatas gull». Da Blå Kors skulle renovere måtte biene flytte og i dag står det ni bikuber på Kaggen gård på Furuset i Oslo. Honningen selges nå som «Honning», men er fortsatt god som gull.

Trives på Kaggen gård

Biene trives godt på Kaggen gård, og det gjør vi også.  Her kan vi nyte en grønn oase til rekreasjon. Det er godt med blomstring slik at biene har tilgang på næringsrik nektar. Dette gjør at vi i dag har en sterk og fin bestand. Én bikube kan gi så mye som hele 25 kg honning per år.

Livet i kuben er fascinerende og spennende å følge med på gjennom året. I en bikube kan det være opptil 50–60 000 bier om sommeren. I ett bisamfunn har man en dronning, noen hundre droner (hannbier) og mange tusen arbeidere. Alle biene har sine oppgaver. Dronningens hovedoppgave er å legge egg, mens dronene tar seg av befruktningen. Arbeiderbiene har mange ulike oppgaver som kommer an på alder og behov i kuben; renhold, fôring av yngel, voksproduksjon, vakthold og innsamling av honning og pollen.

Stort ansvar

Bier er å regne som husdyr og er et stort ansvar å ta på seg. Som med alle levende vesener må de behandles respektfullt og da er det viktig med kunnskap. To ansatte har tatt birøkterkurs i regi av Bybi og med Nikolays mangeårige kompetanse på feltet får vi gode råd og veiledning på veien. Han kan alt om bier, røkter med kjærlighet og har alltid bienes behov i fokus.

Vi gleder oss alltid til våren når biene kjenner sola varme og titter ut av kuben igjen. Da vet vi at neste sesong med bier er i gang og vi kan glede oss over summingen i blomsterengen og se frem til å tappe gyldne dråper når høsten kommer.

Honning 250 gram

Det du har fått, er mye større enn det som ligger i glasset. Denne honningen bidrar til å skape arbeidsplasser til mennesker som ikke finner sin plass i det ordinære arbeidslivet. En av våre arbeidere er tredje generasjons birøkter. Han kan sine saker og deler sin kunnskap med stadig flere medarbeidere. Det kjennes på smaken!

Kjøp nå

Les mer om Spenn

Les mer og se alle produkter