I dag reiste de hjem til Romania

— Jeg er lei meg for at jeg må dra. Norge er et godt land. Jeg drar på grunn av korona-viruset, for å komme hjem til familien min, sier trebarnsmoren Andrea (29).

En familie fra Romania venter på at flyet skal ta dem tilbake til hjemlandet fra Gardermoen

Tekst: Vilde Blix Huseby    Foto: Torstein Ihle

Klokka er 08.30 onsdag morgen. På Tøyen torg i Oslo er det folketomt. Covid-19-viruset har lagt gatene sentralt i Oslo øde, med unntak av noen få mennesker er på vei ned til t-banen til jobb.

Et steinkast unna, i bakgården til Bymisjonssenteret Tøyenkirken, yrer det derimot av liv akkurat nå. Et hundretalls mennesker starter reisen til hjemlandet sitt herfra i dag.

— Vi skal alle tilbake til Romania. Vi skal tilbake til familiene våre, forklarer Bahica Ionet (19), som står og venter sammen med moren Bahica Nadia og flere andre.

Bahica Ionet (19) og moren Bahica Nadia venter i bakgården hos Kirkens Bymisjon på å reise hjem til Romania på grunn av korona-viruset
HJEM TIL ROMANIA: – Vi skal tilbake til familiene våre, forklarer Bahica Ionet (19). Han står og venter i bakgården til Tøyenkirken i Oslo sammen med moren Bahica Nadia mens de venter på at bussen til Gardermoen skal bli klar.

Falske rykter om korona

For hva gjør man når man blir bedt om å holde seg hjemme, men ikke har et hjem? Når man er like redd for å unngå å bli smittet enn alle andre, men ikke har den samme muligheten til å unngå smitte? Og man kanskje ikke har penger til å komme seg hjem – eller frykter å bli stående fast i nok et annet land på grunn av stengte grenser?

Hvis en sier en dum ting, så sprer det seg så raskt at alle plutselig tror på detSosialarbeider Valentin Enache

I flere av Norges kommuner har kommunen valgt å legge til rette for hjemreise. Slik er det også i Oslo kommune, der mange fattige tilreisende oppholder seg. Bostedsløse som vil hjem til Romania får mulighet til organisert transport.

Tilbudet er frivillig, men mange vil hjem. De er redde for smitte, både for seg selv og familien som de har etterlatt i hjemlandet. Mange frykter at grensene snart vil stenges helt, og vil komme seg hjem så fort som mulig.

Valentin Enache jobber som sosialkonsulent ved Møtestedet, Kirkens Bymisjons kafé for mennesker i gatemiljøene. Han har vært med på å organisere hjemreisen. Sosialkonsulenten forteller at det er mye falske nyheter i omløp i miljøet.

— Blant annet har det gått et rykte om at hvis de reiser hjem nå, som de nå ønsker, så vil de få besøksforbud i Norge senere. Det stemmer jo ikke. Men hvis en sier en dum ting, så sprer det seg så raskt at alle plutselig tror på det, sier han.

Marit Nybø fra Tøyenkirken informerer om flyet som skal ta tilreisende hjem til Romania etter utbruddet av korona-virus i Norge
INFORMERER: Når 120-130 mennesker skal ta samme fly, er det viktig at alle har rett informasjon. Avdelingsleder ved Bymisjonssenteret Tøyenkirken, Marit Nybø, informerer om avreisen til Gardermoen.

Han forteller at mange av de tilreisende har lite skolegang og utdanning bak seg. I tillegg er språket en hindring for at de selv kan drive kildekritikk. De ansatte i Kirkens Bymisjon bruker derfor mye tid på å informere.

— Jeg opplever at de er godt informert nå, sier Enache.

Takker Norge

På søndag reiste 63 rumenere fra Oslo til Romania med organisert busstransport, betalt av Oslo kommune. Etter planen skulle det gå en buss til nå, men den muligheten har lukket seg. Grensene stenges. En rumenskskiltet buss med rumensktalende sjåfør var bestilt fra Romania, men ble stoppet på grensen til Tyskland. Nå slippes kun varetransport med mat forbi.

Norge er et bra land, med mange bra personer.Bahica Nadia

I samarbeid med Kirkens Bymisjon har derfor Oslo kommune besluttet å sette opp et eget fly som går til Romania med planlagt avreise onsdag 18.mars. Mellom 120 og 130 tilreisende bostedsløse rumenere skal flys hjem.

Det er de som nå står sammen med 19 år gamle Bahica Ionet og moren og venter, i bakgården til Tøyenkirken i Oslo. De sitter, prater, venter – og henger. Ingen hoster eller nyser. Men spriter jevnlig hendene sine med Antibac.

— Norge er et bra land, med mange bra personer, sier Ioenets mor, Bahica Nadia.

— Det er mange som har hjulpet meg, med mat og andre nødvendigheter. Tusen takk! sier hun – og vil rette en offentlig takk til dem alle.

Flere stimler til. Budskapet er det samme. Ingen klager over situasjonen de er i. Det viktige for dem å få fram er hvor takknemlig de er til de hjelpsomme personene de har møtt i Norge.

Tilreisende fra Romania på vei ut til bussen som skal ta dem til Gardermoen og videre hjem etter korona-utbruddet
FERDIG PAKKET: Theresia (i rødt og svart) og mannen Edie har fått bager til å pakke eiendelene sine i fra Bymisjonssenteret. Nå følger de flokken opp mot bussen til Gardermoen.

— Hold dere rolige, alle kommer med

For sosialarbeiderne ved Bymisjonssenteret sin del, er de hakket mer stressa enn ellers. Å bistå i arbeidet med å chartre et fly, og få opptil 130 bostedsløse på plass i det, er ikke en del av stillingsbeskrivelsen deres til vanlig.

Det er mange mennesker å nå ut med info til. Det har krevd mye arbeid å få alle som ønsker å komme seg hjem nå, til å møte opp på samme sted til samme tid. Jungeltelegrafen har heldigvis gått. Og det har blitt mange telefoner fra Kirkens Bymisjons rumensktalende sosialarbeidere og ut i miljøet.

Fortsatt hagler spørsmålene fra alle kanter.

Det er god plass på flyet. Det er god plass i bussene. Og vi har god tid.Marit Nybø, ansatt i Kirkens Bymisjon

Marit Nybø, avdelingsleder for fattige tilreisende i Tøyenkirken, kommer ut på trappa og ber om oppmerksomhet fra flokken i bakgården. Hun vil gi noen enkle beskjeder.

— Det er god plass på flyet. Det er god plass i bussene. Og vi har god tid. Så det viktigste er egentlig bare at alle er rolige og gjør seg klare. Noen busser går klokka 10 og noen busser går klokka 11. Det er bare å følge etter Johanna når dere er klare. Dette går kjempefint, alle kommer med, men alle må være rolige, formaner Nybø.

Ved siden av henne, og rundt om i grupperinger i bakgården, står tolker som oversetter.

Tilreisende på vei opp mot Botanisk hage
I SAMLET FLOKK: Om lag 120-130 personer reiste onsdag hjem med flyet som ble satt opp av Oslo kommune, i samarbeid med Kirkens Bymisjon.

IKEA-bagene pakkes ned

Noen starter å følge etter sosialarbeider Johanna Fraenkel, som leder de som er klare til avreise opp bakken til Botanisk hage. Andre gjør de siste forberedelsene. Mange står og venter på å få gå på do. På døra til Bymisjonssenteret står det nå «Grunnet Koronaviruset er huset stengt». Et kølappsystem er satt i stand for å få de trengende inn på do – en og en om gangen.

Samtidig settes bananer og annen enkel mat settes fram. Det er viktig å nok i magen til å beholde roen på hjemturen. I tillegg får alle som trenger det også en bag å pakke eiendelene sine.

Det er ganske rolig her. Det kunne vært verre. Det er mange som er stressa for tiden.Valentin Enache, sosialarbeider

Mange eier ikke bagasje som er lovlig å ta med på et fly. De får utdelt bager, som blå IKEA-poser med eiendeler blir presset opp i. Nå vrimler det av folk med de samme, like, grå bagene, donert av bymisjonssenteret.

— Det er ganske rolig her, konstaterer sosialarbeider Valentin Enache når han ser ut over folkemengden.

— Det kunne vært mye verre. Det er en del som er stressa for tiden.

Edie og Theresia på bussen til Gardermoen
SNART PÅ GARDERMOEN: Til vanlig sitter Edie og Theresia nederst på Karl Johan og selger kurver. Kurvene, som er tradisjonshåndverk fra Romania, lager de selv. Nå er det knapt folk i gatene, og ekteparet reiser hjem til Romania.

Ekstra fokus på hygiene

Fem minutters gange fra Tøyenkirken, på oversiden av Botanisk Hage, har sosialarbeider Johanna Fraenkel funnet de ventende bussene. Bak henne følger en hale av mennesker på reisefot.

Bussjåførene som venter utenfor bussene ser alvorstunge ut. De skal ta imot 35 reisende i hver buss, og frakte dem til Gardermoen. Egentlig er det plass til langt flere. Det er ekstra fokus på hygiene, og at folk ikke sitter så tett på hverandre som før. Setene rett bak sjåføren er sperret av. En har satt opp sperrebånd bak førersetet i bussen.

Jeg er lei meg for at jeg må dra. Norge er et godt land. Men jeg drar på grunn av korona-viruset.Andrea (29)

Sammen med en gruppe kvinner med lange, fargerike skjørt, står Andrea (29) og venter på gressplenen mellom Munch-museet og Botanisk hage. Hun er her i en gruppe på 17 kvinner, i alderen 19 til 62. Alle kommer de fra samme landsby. I to måneder har hun vært i Norge, solgt magasiner og tigget. Som EØS-borger kan hun oppholde seg i Norge i tre måneder om gangen, etter planen var det en måned til hun skulle reise hjem.

— Hvorfor har du kommet til Norge?

— Mange kvinner kommer hit for å få et bedre liv. Våre mødre hjemme i Romania tar hånd om ungene våre, forteller 29-åringen, som selv har tre barn.

— Hva synes du om at du må dra tilbake igjen nå?

— Jeg er lei meg for at jeg må dra. Norge er et godt land. Men jeg drar på grunn av korona-viruset. Jeg vil komme hjem til familien min, sier Andrea og legger til:

— Men etter at alt dette er ferdig, vil jeg komme tilbake igjen.

Klokka 15 onsdag ettermiddag lettet flyet med 120-130 rumenere fra Gardermoen. Mange av dem ønsker å komme tilbake til Norge igjen. I­ngen av dem vet hvor lenge det kan bli til nå.

Tilreisende fra Romania sjekker inn på Gardermoen
FARVEL, NORGE: Theresia får hjelp av sosialarbeider Johanna Fraenkel til å sjekke inn på Gardermoen. Hun vet ikke når hun kommer til Norge neste gang.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter om vårt arbeid.