Kirkens Bymisjon og Oslo kommune inviterer barn til Hudøy 

Siden 1916 har over 100 000 barn fått gode sommerdager på Hudøy. Snart kan årets deltagere ta båten over, samtidig som Kirkens Bymisjon etterlyser tiltak for at flere barn skal få gode opplevelser.   

20. juni 2023

Pressen er velkommen til å dekke avreisen til den første puljen som reiser. Den første bussen kjører fra parkeringsplassen på Sognsvann i Oslo den 26. Juni kl.9. Deretter går det busser frem til 11.30.  Det er også mulig for presse å besøke Hudøy gjennom sommeren ved avtale på forhånd. 

André Sirnes i Kirkens Bymisjon er daglig leder, og gleder seg til å ønske barna velkommen. Gjennom sommeren skal 1400 barn igjen få hoppe i vannet, fiske krabber, få en venn og lære noe nytt. 

– Her skal vi først og fremst ha det det gøy! Etter et langt skoleår, gjør det godt med latter fra magen og saltvann i håret, understreker Sirnes.  

Foreldre er for hjelpsomme 

Men gjennom moroa får barna også med seg noen viktige erfaringer. For hjemme har velmenende foreldre en tendens til å være litt for hjelpsomme, forteller han. 

– Det er godt ment, men da hindrer de også barna i å oppleve at de fikser nye ting. Det er en grunnleggende viktig følelse for oss mennesker, og den får barna hos oss. Det er enkle ting som å re opp sengen og smøre matpakke. Det anbefaler vi foreldre å la dem gjøre hjemme også, smiler André. 

Logger av nettet og på livet 

Det snakkes mye om barns avhengighet av mobil. Hvordan går det på Hudøy? 

– Mobilen er bra for mye. Men her nyter barna å heller hoppe uti det glitrende havet enn å ta bilde av det. Og de skravler med hverandre om hvor gøy det var å suse avgårde i seilbåt, istedenfor å sitte hver for seg og sende en snap om det. Da knyttes vennskapsbånd på en helt annen måte. Vi sier at vi logger av nettet, og på livet. Et barn kommenterte at det er fint at tiden får flyte fritt uten skjerm.  

Sommer i dyrtid 

Hvert tiende norske barn vokser opp i fattigdom, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Når renter og priser stiger, vil flere merke konsekvensene av det, påpeker Sirnes. 

– Ferieopplevelser er ikke i utgangspunktet en luksus. Barn trenger avkobling, nye opplevelser, og de trenger fellesskap. Det behøver ikke koste mye. Men nå har mange familier en såpass presset økonomi, at de sliter med utgifter som før var ubetydelige.  

Kirkens Bymisjon har derfor etterlyst økning av barnetrygden. Til Hudøy kan imidlertid alle komme. Prisen blir nemlig justert etter foreldrenes inntekt, slik at alle barn skal ha muligheten til en god sommerferie. Et annet tips til gode sommeropplevelser er at Kirkens Bymisjon låner ut ting helt gratis mange steder i Norge. Her kan alle låne for eksempel SUP, sykler, telt og fiskestenger. 

Kontakt

Daglig leder André Sirnes: 957 88 383 | pressebilde foto: Kirkens Bymisjon
Presseansvarlig Ann Hege Skogly: 934 67 352
Pressebilde foto: Kirkens Bymisjon

Om Hudøy feriekoloni 

Kirkens Bymisjon driver feriekoloni på Hudøy utenfor Tønsberg sammen med Oslo kommune. Nesten 1400 barn fra 2. til 7. trinn i Oslo-skolen vinner loddtrekningen mellom dobbelt så mange barn. De er fordelt på tre perioder og elleve leirsteder hver sommer. Prisen varierer med husstandens inntekt. I år er det 107 år siden første feriekoloni. Det har blitt arrangert hvert år unntatt årene med krig og korona i landet.