Gleden ved at andre lykkes!

Tålmodighet er viktig i min jobbhverdag. Det skaper trygge jobbsøkere, sier Gunn Toril Grønlund, jobbkonsulent i Kirkens Bymisjon Drammen.

Gunn Toril Grønlund, jobbkonsulent, Kirkens Bymisjon i Drammen

Grønlund hører ofte at hun har en litt rar jobb. Hvorfor klarer ikke folk å finne jobb selv? er det mange som spør om, når hun forteller hva jobben består av.

– Mange kan jo mene mye, men å hjelpe mennesker tilbake i arbeidslivet og finne kvaliteter i mennesker, som ikke har tro på seg selv, er en helt fantastisk jobb, sier Grønlund.

Langt unna jobbmarkedet

Veien til ordinært arbeid kan være lang for mange – hull i CV-en, manglende referanser, manglende skolegang eller liten arbeidserfaring. Grønlund blir ydmyk når hun forteller om hvordan enkelte personer, som gjennom hele livet ikke har fått til eller stått i noen jobber, får det til.

– Psykiske helseutfordringer og tidligere rusavhengighet er vanskelig for mange, og det kan være utfordrende å hjelpe mennesker som strever med hverdagen og livet. Men har de et ønske om å få en jobb, får vi det som regel til, bare vi er tålmodige nok, forteller Grønlund, rolig og lavmælt, hun utstråler en trygghet i seg selv.

Gunn Toril har jobbet mange år innen salg, og den erfaringen er god å ha i jobben som jobbkonsulent i tiltaket Ny Start.

Mange bedrifter gir oss tillit, og inkluderer på en god måte.Gunn Toril Grønlund

– Min tidligere erfaring med næringslivet i distriktet, kommer veldig godt med for å skaffe praksisplasser og jobb til våre jobbsøkere. Det er mange gode bedrifter som gir oss tillit, og inkluderer på en god måte. Flere er også våre faste samarbeidspartnere, røper Grønlund.

Krevende og spennende dager

Det å se resultater, handler ikke bare om kroner og ører, men å se mennesker blomstre av at de mestrer og i tillegg har noe å gå til. Det betyr mye for jobbkonsulenten. Men Kirkens Bymisjon er ikke et bemanningsbyrå, så jobbsøkerne kan ikke velge og vrake i jobber.

– Det er krevende og spennende å bistå og veilede jobbsøkere – med ekstra ballast i sekken. Finne frem ressursene som ligger i hvert enkelt menneske, og ha en tro på at alle kan jobbe, sier Grønlund.

Gunn Toril Grønlund, jobbkonsulent i Ny Start, Kirkens Bymisjon i Drammen
Samarbeid med bedrifter i nærområdet: – Min tidligere erfaring med næringslivet i distriktet, kommer veldig godt med for å skaffe praksisplasser og jobb til våre jobbsøkere, sier Grønlund.

Ny Start jobber hele tiden med et hovedmål, om at hver enkelt skal ut i ordinært arbeid. Veien dit er individuell og fleksibel – det kan være seg praksis eller utdannelse. Det er viktig å tenke muligheter, ikke begrensninger, skal vi tro jobbkonsulenten.

Om Ny Start:

  • Individuell arbeidsplan
  • Karriereveiledning
  • Intern arbeidstrening i Kirkens Bymisjon
  • Praksis i ordinær bedrift
  • Kontakt med arbeidsgiver
  • Veiledning med jobbsøk og intervju
  • Sosiale samlinger for deltakere
  • Tilbud om aktiviteter på ettermiddag/helg/ferie

– Vi kan benytte en oppfølgingsklasse i Drammen fengsel, som har videregående undervisning. Det er Drammen videregående skole som står bak dette tilbudet. Der kan en ta opp fag, fullføre trinn eller starte opp, for å komme videre og kvalifisere til videre utdanning, forklarer Grønlund. Man kan gå opp til eksamen som privatist, noe flere har gjort, med meget gode resultater.

Tiltaket Ny Start er tilknyttet Aktivitetskafeen i Drammen. I Aktivitetskafeen er det flere interne arbeidstreningsarenaer, her kan man trene på rutiner, mestring og deltakelse i et kollegafellesskap, før en tar steget videre. Om det blir for tøft i en ordinær bedrift, er det fullt mulig å komme tilbake i intern arbeidstrening. Det er noe av det unike ved Ny Start – tett og individuell veiledning og oppfølging.

Jeg blir nesten som en stolt mor!Gunn Toril Grønlund

– De som får det til, følger jeg fortsatt og gleder meg over hva de har fått til. Jeg blir nesten som en stolt mor, sier hun og smiler fornøyd.

Trygghet til å stå på egne ben

Det er 10 plasser i tiltaket som er en del av en avtale med psykisk helse og rus i Drammen kommune (PHR), det er ikke et tiltak i regi av NAV. De fleste som er i tiltaket, har en stønad fra NAV, som AAP (arbeidsavklaringspenger). For å få en plass i Ny start, må man primært søkes inn av PHR i kommunen. Man må ha en tidligere rusutfordring eller et psykisk helseproblem, men forholdet til rus må være avklart, i tillegg bør man ha et ønske og en motivasjon for jobb og/eller utdanning.

Vaktmestertjenesten i Drammen, en intern arbeidstreningsarena i tilknytning til Aktivitetskafeen.
Vaktmestertjenesten: Et arbeidstiltak for personer med ulike former for arbeidsavklaring. Hver ukedag mellom 09.00–15.00 er Vaktmestertjenesten i arbeid, de jobber med alt fra hageoppdrag til rydding av skog.

Det er flere som starter opp i Ny Start etter at de har vært i Vaktmestertjenesten en stund (internt arbeidstreningsarena i Kirkens Bymisjon Drammen). De har også kommet til Kirkens Bymisjon via PHR i Drammen kommune, men avstanden til ordinær jobb eller videre utdannelse er kanskje lengre unna.

– Et tett samarbeid med miljøterapeuter og praktiske arbeidsveiledere i Vaktmestertjenesten og Aktivitetskafeen er helt ideelt for mange som kommer inn i våre tiltak. Det er lettere og komme seg videre når man kan gå fra et tilbud til et annet, forteller Grønlund engasjert. Vi erfarer også en stor velvilje og smidighet fra ruskonsulentene hos PHR, alle ønsker det beste for folk.

Det er lettere og komme seg videre når man kan gå fra et tilbud til et annetGunn Toril Grønlund

Det er ingen tidsbegrensing for de som får en plass i Ny start. Så lenge en har behov, så har man også mulighet for veiledning, oppfølging og støtte – selv etter en har kommet videre i jobb. Det er ingen som avsluttes før de selv føler seg så trygge at de ønsker å «stå på egne ben».

– Det er også et stort pluss for arbeidsgiver – vi samarbeider tett, helt til begge parter er klare for å ta steget videre, sier Grønlund.

 

Ønsker du mer informasjon om Ny Start?

Gunn Toril Grønlund

Jobbkonsulent

908 29 352 / 32 27 72 10

gunn.toril.gronlund@skbd.no

Les også

Én sommerkveld ødela 10 år

Ofte ser man noen fellestrekk blant dem som havner i rusens klør. Slett ikke alltid, men ofte. I historien til Rudi Ask (43) finner du ingen av dem. Jo, forresten – ett: Gleden over å ha kommet ut av det.

Bilde av to grønnkledde ansatte fra Kiwi med oransje skjerf rundt halsen. Bilde

Åpen dør til julen

Til deg som synes julen kommer i tidligste laget i butikkvinduer og i reklamepauser: På Møtestedet kommer de første spørsmålene om julen allerede på sensommeren: – Blir det KIWI-julebord i år?