Hjemløs ga ideen til de oransje skjerfene

En hjemløs som frøs om natten har en helt sentral rolle i opphavet til Kirkens Bymisjons oransje skjerf.

Det oransje skjerfet er et symbol på ønsket om et varmt og inkluderende samfunn. Statuen bærer teksten: "Ingen er bare det du ser".

Hobbyklubben hang i 2010 ut hjemmestrikkede ullplagg for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et stort ullplagg utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen.

Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten.

Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Året etter hang vi sammen ut nærmere 100 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum, for å spre varme og oppfordre til varme og inkludering i en mørketid som oppleves tung for mange: Mange står alene, mange går en kald høst og vinter i møte, og mange gruer seg til jul.

En folkebevegelse blir til

Etterhvert som engasjementet og oppmerksomheten rundt de oransje skjerfene har eksplodert, har stadig flere begynt å bære skjerfet i solidaritet med mennesker som fryser og som kjenner på utenforskap. I fjor ble det strikket utrolige 17.000 skjerf på landsbasis.

Det oransje skjerfet har de siste årene utviklet seg til et symbol på ønsket om et varmere og mer inkluderende samfunn, som bæres av alle.

– Dette er ikke noe vi gjør for andre, dette gjør vi for hverandre. Vi vet at det ligger mye kjærlighet og omtanke bak hver maske og at et oransje skjerf varmer langt mer enn bare mot kulda, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

– Det oransje skjerfet gir varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme, sier hun.

En bevegelse drevet frem av folket selv

Skjerfene har siden blitt tatt ut i gatene på samme dag som Kirkens Bymisjon starter juleaksjonen «GLED EN som gruer seg til jul». Fra å være en Oslo-aktivitet med 100 skjerf i 2011, ble det i 2017 strikket utrolige 15.000 oransje skjerf på landsbasis.

De oransje skjerfene er på mange måter en bevegelse drevet frem av folket selv, som vokser seg større for hvert år.

De oransje skjerfene er for alle

Vi oppfordrer alle til å være med å strikke og ikke minst bruke skjerfene. Både for å bidra til varme – og ikke minst vise at vi er mange som ønsker oss et varmere og mer inkluderende samfunn. Skjerfene er en varm og viktig påminnelse om at det lever mange mennesker i byen som trenger å kjenne varme og inkluderende fellesskap.

Erfaringsmessig er det både gatefolk og hjemløse som bruker skjerfene til å varme seg. Når vi er flere som går med det, blir det ikke stigmatiserende å bruke for å holde kulden ute.

Det oransje skjerfet er derfor til mennesker som fryser, til mennesker som vil vise sin solidaritet med mennesker som fryser og som opplever utenforskap, og til mennesker som vil vise sitt ønske om et varmt og inkluderende samfunn.

#etvarmeresamfunn #oransjeskjerf #kirkensbymisjon

Her er oppskriften for å strikke de oransje skjerfene

Bli med på dugnaden!