Hjemløs ga ideen til strikkedugnaden

En hjemløs som frøs om natten har en helt sentral rolle i opphavet til Kirkens Bymisjons store strikkedugnad

Hobbyklubben hang i 2010 ut hjemmestrikkede ullplagg for å vise frem norske håndverkstradisjoner. De oppdaget at et stort ullplagg utenfor kontorbygget ble tatt ned og brukt i løpet av natten og hengt opp igjen grytidlig om morgenen.

Det viste seg å være en hjemløs som brukte det til å varme seg gjennom natten.

Det ga ideen om et samarbeid med Kirkens Bymisjon. Året etter hang vi sammen ut nærmere 100 hjemmestrikkede oransje skjerf i Oslo sentrum, for å spre varme og oppfordre til varme og inkludering i en mørketid som oppleves tung for mange: Mange står alene, mange går en kald høst og vinter i møte.

En folkebevegelse blir til

Etterhvert som engasjementet og oppmerksomheten rundt de oransje skjerfene har eksplodert, har stadig flere blitt med på strikkedugnaden. Fra i fjor oppfordret vi også til å strikke votter, luer og sokker.

De oransje plaggene utviklet seg til et symbol på ønsket om et varmere og mer inkluderende samfunn.

– Vi vet at det ligger mye kjærlighet og omtanke bak hver maske og at et oransje plagg varmer langt mer enn bare mot kulda, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

– De oransje plaggene gir varme, er laget av varme, sprer varme og oppfordrer til varme, sier hun.

Strikk til en som blir glad for det

Vi oppfordrer alle til å være med å strikke varme ullplagg som skjerf, luer votter og sokker. Nytt av året er at du kan strikke ullplagg i den fargen du ønsker.

Fra 1. november gir vi plaggene videre til noen som blir glade for det. Vi tar også gjerne imot ullplagg som kommer inn etter denne datoen, og de vil både varme og glede noen i byen din.

#etvarmeresamfunn  #kirkensbymisjon

Her er oppskriften for å strikke de oransje skjerfene

Bli med på dugnaden!